Apple, yıllardır gelen tamir odaklı birçok şikâyet sonrasında geçtiğimiz yıl beklenmedik bir adım atmış ve “Self Service Repair” programı ile karşımıza çıkmıştı. Bu program kapsamında iPhone 13 serisi, iPhone 12 serisi ve iPhone SE (3. Jenerasyon) sahibi kullanıcılar, Apple’ın resmen sağladığı parça, doküman ve araçlar ile kendi tamir işlemlerini evlerinde kendisi yapabilecek. Bu sayede bozulan ve çözümü kolay olan bir parça için Apple’a gidilmesine gerek kalmayacak, elektronik konusunda biraz bilgi sahibi olan hemen herkes kendi telefonunu tamir edebilecek. İleride sürece M1’li Mac bilgisayarlar gibi daha fazla cihaz dahil edeceklerini duyuran Apple, bu sistemi ilk olarak ABD için aktif etti. Peki süreç nasıl işliyor? İşte tam olarak bu noktada işler şaşırtıcı bir hal alıyor.
Apple, örneğin iPhone 13 mini modelinin eskiyen pilini değiştirmek isteyenler için gerekli tüm parçaları kapınıza kadar kargo ile gönderiyor. Burada çok ufak bir telefon için ufak tamir parçalarının geleceğini düşünebilirsiniz. Ancak bunun cevabı net olarak hayır. Apple, iPhone 13 mini pil değişimi için dahi kişilere tam 36 kg’lık, iki adet büyük Pelican çanta içerisinde (Fotoğraf burada) özel alet gönderiyor. Buradaki en büyük aletler, telefonun için açma ve kapatma konusunda görev yapıyor. Yani olay Apple’ın yukarıdaki basın bülteni çizimindeki gibi işlemiyor. Bu gerçekten oldukça heybetli aletler, tamiri yapacak kişiye bir hafta için 49 dolara kiralanıyor. Ayrıca sadece bununla yetinilmeyerek aletler için çalınmaya / zararlara karşı 1.200 dolarlık depozito alınıyor. Bu 1.200 dolarlık depozito, aletler geriye geldikten sonra çekilen hesaba geri aktarılıyor.
Bunun için de bir haftalık bir süre veriliyor. iPhone 13 mini’nin orijinal pilini, kişilere normal pil değişim servis hizmetinin fiyatı kadar yani 69 dolara satan (Sürecin büyük bölümünü kişiler yapacak olmasına rağmen) Apple, süreci mükemmel yapmaya çalışırken normal kullanıcı için çok büyük, anlamsız ve avantajsız bir olay haline getirmiş gibi görünüyor. Apple burada adeta siz kendiniz uğraşmayın, yine eskisi gibi yetkili servislere gidin diyor ve bu bağlamda çoğu kişinin bu tamir programı ile uğraşmayacağı çok açık görünüyor.
Konu hakkında ilk açıklamada “Orijinal Apple parçalarına daha geniş erişim imkânı vererek onarım gerektiğinde müşterilerimize daha da fazla seçenek sunuyoruz.” diyen Apple COO’su Jeff Williams, sözlerine şöyle devam etmişti: “Geçtiğimiz üç yıl içinde Apple, orijinal Apple parçalarına, araçlarına ve eğitimlerine erişebilen servis noktalarının sayısını neredeyse iki katına çıkardı. Şimdi ise kendi onarımlarını yapmak isteyenlere yeni bir seçenek sunuyoruz.”