İşe alımlar tek yerden yapılacak

Kamuda işe alımlar Kariyer Kapısı Platformu üzerinden yapılacak. Bu platformla kamu istihdamında fırsat eşitliği ve liyakati önceleyen işe alımların yanı sıra verimliliğin artırılması hedefleniyor.

GÜNDEM 12.05.2021, 14:16
İşe alımlar tek yerden yapılacak

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelerek, gerçekleştirdikleri çalışmalara ilkin değerlendirmede bulundu.

EMD Başkanı Turgay Türker, görüşmede medyadaki istihdam sorununa dikkati çekerek, iletişim fakültelerinde eğitim gören öğrenciler ve işsiz gazetecilere destek olmak amacıyla başlatılan EMD Medya Okulu ve derneğin yayın organı Ekonom dergisine ilişkin bilgi verdi.

Atay da Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin hayata geçirdiği projelere dikkati çekerek, insan kaynağını etkin planlamanın ve yönetmenin temel bileşenlerinin başında liyakatin geldiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da her fırsatta bu konunun önemine değindiğini anımsatan Atay, şu değerlendirmede bulundu:

"Mart ayında açıklanan Ekonomi Reform Paketi, bu anlamda son derece değerli bir yol haritası çiziyor bizler için. Bu kapsamda kamu personeline dair işlemlerin tek bir idare tarafından yürütülmesi görevi de Ofisimize tevdi edildi. Bunun en temel göstergelerinden birisi olarak artık kamuda işe alımların tek adresi, bizim yerli ve milli bir yazılımla geliştirdiğimiz Kariyer Kapısı Platformu'muz. Bu platformla kamu istihdamında fırsat eşitliği ve liyakati önceleyen işe alımların yanı sıra verimliliğin artırılmasını hedefliyoruz."

Bunun gerçekleşebilmesindeki en önemli hususun da iş ilanlarının şeffaf bir şekilde tüm ilgili kesimlerle paylaşılması olduğunu vurgulayan Atay, kamu kurumlarında işe alım süreçlerinin tamamının artık Kariyer Kapısı Platformu üzerinden gerçekleştirileceğini, işe alım süreçlerinin tamamının izlenebilir sisteme sahip olunduğunu anlattı.

Atay, tüm kurumlarda liyakatin öne çıktığı, işe alım süreçlerinin izlenebildiği bir insan kaynağı portalını uygulamaya aldıklarına işaret ederek, "Bu yıl sonuna kadar kamuda işe alımların hepsine bu platform üzerinden katkı veriyor olacağız. Yani tüm bakanlıklar işe alımlarını Kariyer Kapısı üzerinden yapacak. Bu, hayli zamandır denemeler, pilot çalışmalar yaptığımız bir sistem. Dolayısıyla belediyelerden ve özel sektörden de kullanım için talepler geliyor." ifadelerini kullandı.

"3 milyona yakın kamu çalışanımız sistemdeki eğitimlerden yararlanabiliyor"

"Eğitim Her Yerde" sloganıyla kamuda eğitim seferberliği ilan ettiklerini anımsatan Atay, buradan hareketle 16 bakanlık özelinde ve tüm bakanlıklar genelinde personel eğitim ve geliştirme faaliyetlerinin analiz çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Atay, eğitim ihtiyaç analizlerinin de yakında biteceğini ve sonuçlarını her bir bakanlığa bildirerek, yıl sonunda eğitimlerin gerçekleşme düzeyini raporlayacaklarını kaydetti.

Salim Atay, "Kamu personelinin eğitim ve geliştirme faaliyetlerine yönelik ihtiyacı karşılamak, bu faaliyetlerin kalitesini ve çeşitliliğini artırmak için yine yerli ve milli bir yazılım olan Uzaktan Eğitim Kapısı'nı hayata geçirdik. Bu platformumuzu da tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın kullanımına ücretsiz olarak sunduk. Bugün 3 milyona yakın kamu çalışanımız sistem üzerindeki eğitimlerden yararlanabiliyor." bilgisini verdi.

"Türkiye'nin dönüşümü insan kaynağıyla olacak"

Türkiye'nin insan kaynağı envanterini çıkarttıklarını belirten Atay, elde edilecek verilerle şekillenecek insan kaynağı yönetimi ve planlamasıyla kamudaki insan kaynağında verimliliğin artırılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Atay, geliştirdikleri bu araçlar etkin olarak kullanıldığında yıllık 54 milyar liralık bir tasarruf öngördüklerine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"54 milyar lira sembolik bir rakamdır, sadece kamuda geliştirdiğimiz araçlarla bizim sağlayacağımız verimliliktir. Türkiye'nin dönüşümünün insan kaynağıyla olacağına inanıyoruz. Bizim hayata geçirdiğimiz projeler, kamuda insan kaynağı verimliliğini artırırken kamu kaynaklarından tasarruf sağlamayı da amaçlıyor. Aynı zamanda sadeleştirme ve standartlaştırma gayretimiz de var."

Türkiye genelinde başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere TBMM, bakanlıklar ve onlara bağlı, ilgili ya da koordineli kuruluş ve iştiraklerde gerçekleştirdikleri KAMU-VERİ Anketi'nin de bu bakış açısının önemli bir aracı olduğuna işaret eden Atay, bayramdan sonra bu anketi özel sektör için de gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.

KAMU-VERİ gibi karar alma süreçleri için kıymetli veriler sunan başka bir çalışma daha olduğunu ifade eden Atay, şu bilgileri verdi:

"ÜNİ-VERİ kapsamında REBİS diye kısalttığımız Rektör Bilişim Sistemi var. Her rektör, üniversitesinden mezun olan öğrencilerin ne kadar sürede, hangi sektörde, hangi ücretle işe başladığını bu sistem üzerinden izleyebiliyor. Üniversitelerimizin bölümleri ile iş gücü piyasası arasında bir karşılaştırma yapabiliyor, yetkinliklerin doğru iş kollarında kullanılıp kullanılmadığını görebiliyoruz. Bu sistem yönetimlerde çok ciddi bir farkındalık oluşturdu. Üniversite, kendisiyle ilgili bütün verileri görebiliyor. Bir bölüm verimsizse, istihdam oranı düşükse bunu görmemezlikten gelmenin kimseye bir faydası yok. Bu durum eğitimden mi kaynaklanıyor, yoksa günümüz iş dünyasının bir gereği mi bunu analiz etmesini hedefliyoruz. Yönetimlerden, gerekliyse orada insan kaynağı planlamasına gidilmesini bekliyoruz."

"Staj Seferberliği Programı'nı genişlettik"

Atay, 2020'de hayata geçirilen ve bu yıl 135 bin başvuruya ulaştıkları Staj Seferberliği Programı'na da değinerek, bununla stajı, sadece teknik fakültelerde öğrenim gören veya bilinen üniversitelerde okuyan öğrencilere tanınan bir fırsat olmaktan çıkardıklarını, tüm fakülte ve yüksekokulları kapsayacak şekilde genişlettiklerini bildirdi.

Bu yıl stajyer havuzunu 27 Nisan itibarıyla işverenlerin erişimine açtıklarını ve öğrencilerin staj tekliflerini almaya başladıklarını aktaran Atay, işverenlerin yıl sonuna kadar staj tekliflerini sunabileceklerini ve öğrencilerin kendileri için en uygun olduğunu düşündükleri teklifi kabul ederek stajlarına başlayabileceklerini söyledi.

Atay, şu ana kadar 8 bin 536 öğrencinin kendilerine iletilen teklifi kabul ederek, staj yapacakları alan ve iş yerlerini seçtiklerine dikkati çekerek, "Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi olarak, her bir çalışmamızla ülke insanının ekonomiyle ilişkisini somut olarak kurmaya gayret gösteriyoruz." diye konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Günün Anketi Tümü
En çok hangi sosyal ağ sitelerini kullanıyorsunuz?
Namaz Vakti 07 Nisan 2025
İmsak 06:49
Güneş 08:21
Öğle 13:10
İkindi 15:29
Akşam 17:49
Yatsı 19:16
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 28 71
2. Fenerbahçe 28 68
3. Samsunspor 29 51
4. Beşiktaş 27 47
5. Eyüpspor 29 47
6. Başakşehir 28 42
7. Antalyaspor 29 39
8. Göztepe 27 38
9. Gaziantep FK 27 38
10. Kasımpaşa 28 38
11. Trabzonspor 28 36
12. Konyaspor 29 34
13. Rizespor 28 34
14. Bodrum FK 29 33
15. Kayserispor 28 33
16. Sivasspor 29 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 28 19
19. A.Demirspor 28 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 32 63
2. Karagümrük 32 59
3. Erzurumspor 32 54
4. Gençlerbirliği 32 54
5. İstanbulspor 32 52
6. Bandırmaspor 32 52
7. Ahlatçı Çorum FK 32 47
8. Amed Sportif 32 47
9. Ümraniye 32 46
10. Keçiörengücü 32 45
11. Esenler Erokspor 32 45
12. Boluspor 32 45
13. Iğdır FK 32 45
14. Pendikspor 32 42
15. Sakaryaspor 32 42
16. Ankaragücü 32 38
17. Şanlıurfaspor 32 37
18. Manisa FK 32 37
19. Adanaspor 32 27
20. Yeni Malatyaspor 32 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 31 73
2. Arsenal 31 62
3. Nottingham Forest 31 57
4. Chelsea 31 53
5. M.City 31 52
6. Aston Villa 31 51
7. Newcastle 29 50
8. Fulham 31 48
9. Brighton 31 47
10. Bournemouth 31 45
11. Crystal Palace 30 43
12. Brentford 31 42
13. M. United 31 38
14. Tottenham 31 37
15. Everton 31 35
16. West Ham United 31 35
17. Wolves 31 32
18. Ipswich Town 31 20
19. Leicester City 30 17
20. Southampton 31 10
Takımlar O P
1. Barcelona 30 67
2. Real Madrid 30 63
3. Atletico Madrid 30 60
4. Athletic Bilbao 30 54
5. Villarreal 29 48
6. Real Betis 30 48
7. Celta Vigo 30 43
8. Real Sociedad 30 41
9. Rayo Vallecano 30 40
10. Mallorca 30 40
11. Getafe 30 39
12. Sevilla 30 36
13. Girona 30 34
14. Osasuna 29 34
15. Valencia 30 34
16. Espanyol 29 32
17. Deportivo Alaves 30 30
18. Leganes 29 27
19. Las Palmas 30 26
20. Real Valladolid 30 16