Yüz şeklinize göre güneş gözlüğü nasıl seçilir?
Güneş gözlüğü seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var, basit ipuçlarıyla yüzünüze en yakışan gözlüğü çok daha rahat bulacaksınız. Yüz şeklinize göre size en çok yakışan tarzı yakalamak için bazı püf noktaları oldukça işinize yarayacaktır. Güneş gözlüğü nasıl seçilir?
Yüz şeklinize uygun bir çift bulmak istiyorsunuz. Genel kural, güneş gözlüğünüzün şeklinin yüz şeklinizin tam tersi olması gerektiğidir.
İşte yüze göre gözlük seçimi, güneş gözlüğü seçimi ile ilgili bazı taktikler ve gözlük seçimi hakkında bilmeniz gerekenler...
ÖNCELİKLE YÜZ TİPİNİZİ BELİRLEYİN
Gözlük seçimi yaparken yüz tipi nasıl belirlenir?
Silinebilir bir keçeli kalem, tahta kalemi, bir ruj ya da bir parça sabun ile kolayca ayna karşısında yüz tipinizi belirleyebilirsiniz.
-
Bir aynanın önünde kol uzunluğunda durun.
-
Başınızı oynatmayacak şekilde, çenenizden başlayıp saç çizginizle biten aynanın yüzeyinde yüzünüzün ana hatlarını çizin.
-
Bir adım geri atın ve ortaya çıkan şekle bakın.
YÜZE GÖRE GÖZLÜK SEÇİMİ
Gözlük seçimi bir çok farklı faktör barındırır. İşlevselliği, kullanım sıklığınız, kullanım yeriniz ve tabi ki tarzınız...
Tüm bunlarla birlikte gözlük seçimi ya da güneş gözlüğü seçimi yaparken ilk önce yüz şeklinizi dikkate almalısınız.
Gözlük seçimi yapmadan önce yüzünüz için ideal olan gözlük tiplerini öğrenin. Bir ya da bir kaç tanesi sizin için uyumlu olabilir. Yüz şeklinize uygun olmayan bir gözlük beğeniyorsanız endişelenmeyin bu yüzünüze uyumlu olmasa da belki de tarzınıza uyumludur.
YUVARLAK YÜZ
Göreviniz yüzünüzü görsel olarak uzatmak, bu nedenle koyu çerçeveli gözlükleri seçin. Yüzü daraltırlar ve konturlarını oval şekle yaklaştırırlar.
Yüz oranlarınızı dengelemek için genişliği yükseklikten daha büyük olan bir çerçeve seçin.
Yüzü yuvarlak olan kişilerin çene ve yanakları daha çok dikkat çeker. Tercih edilmesi gereken çerçeve yüzden daha geniş olmalı ve düz hatlı ya da köşeli çerçeveler tercih edilmelidir.
Yuvarlak yüzler için uygundur:
-
Sivri, dikdörtgen ve kare camlar.
-
"Kedi gözü" gözlüğü.
-
"Kelebek" gözlüğü.
-
Dar köprülü gözlükler.
Yuvarlak yüzler için uygun değildir:
-
Yuvarlak gözlükler.
-
Dar çerçeveler.
-
Keskin tanımlanmış kenarlara sahip gözlükler.
-
Geometrik şekilli camlar.
-
Renkli lensli gözlükler.
-
Kaşları kapatan gözlükler.
Oval yüzde, yüz biraz uzun ve orantılıdır çene ise hafif yuvarlaktır. Tercih edilmesi gereken çerçevenin boyutlaru yüze uygun olmalı ya da çok hafif geniş olmalıdır. Oval yüz birçok gözlük çeşidinin yakıştığı bir yüz şeklidir. Gözlüğün büyüklüğü elmacık kemiklerini hafif geçebilir. Farklı stiller deneyin, oval yüzünüzde harika duracağına emin olabilirsiniz.
Bu durumda asıl amaç yüzünüzün uyumlu orantılarını bozmamaktır. Bu nedenle, çok büyük görünen gözlüklerden kaçınmalısınız. Tercihen çerçeve yüzünüz kadar veya biraz daha geniş olmalıdır. Çerçevenin üst kısmının kaşlarınızla aynı hizada olduğundan emin olun.
Oval yüzler için uygundur:
-
Düz çizgili çerçeveli gözlükler: dikdörtgen, oval, yuvarlak.
-
"Kelebek" gözlüğü.
-
Su damlası / Polis
-
"Kedi gözü" gözlüğü.
Oval yüzler için uygun değildir:
-
Keskin tanımlanmış kenarlara sahip gözlükler.
-
Çok büyük görünen gözlükler.
-
Çok geniş görünen gözlükler.
-
Dar çerçeveler.
DİKDÖRTGEN YÜZ
Yüzünüzü görsel olarak daha geniş göstermeyi hedefleyin. Büyük, masif görünümlü gözlükleri tercih edin. Ayrıca, ten renginize uygun şeffaf lenslere ve ince çerçevelere sahip olduklarından emin olun.
DİKDÖRTGEN YÜZ
Dikdörtgen yüzler için uygundur:
-
Büyük çerçeveli gözlükler.
-
Su damlası (büyük çerçeveli).
-
Yuvarlak çerçeveli gözlükler.
Dikdörtgen yüzler için uygun değildir:
-
Dar çerçeveler.
-
Küçük gözlükler.
-
Parlak, renkli çerçeveli gözlükler.
KARE YÜZLER
Kare yüzlerde çene kemiği hattı ve elmacık kemikleri çıkıktır. Bazı yüzlerde köşeli alın dikkat çeker. Oval ve yuvarlak gözlükler yüzün sertliğini alarak size daha yumuşak ve naif bir hava verir. Orantılı kare yüzü olan kişilerin alternatif gözlük çerçevelerini denemesi de hoş sonuçlar verecektir...
Keskin açılı dikdörtgen veya kare çerçeveler yüzünüzün hatlarını “aşırı yükleyebilir”. Öte yandan, yuvarlak çerçeveler, genel yüz orantılarını görsel olarak dengelemeye ve yumuşatmaya yardımcı olacaktır.
Kare yüzler için uygundur:
-
Büyük gözlükler.
-
Çerçeve genişliğinin yüzünüzün genişliğine eşit olduğu gözlükler.
-
Renkli çerçeveli gözlükler.
-
Oval, yuvarlak veya damla şeklinde çerçeveli gözlükler.
-
Çerçevesiz gözlük.
-
"Kedi gözü" gözlüğü.
-
"Havacılar."
Kare yüzler için uygun değildir:
-
Keskin köşeli kare çerçeveler.
-
Küçük, dar ve minyon çerçeveler.
-
Çerçevenin yüzünüzden daha geniş olduğu gözlükler.
KALP ŞEKLİNDEKİ YÜZLER
Amacınız, alt kısmınızı daha hacimli göstererek yüzünüzün üst kısmını dengelemektir. Büyük görünümlü gözlükler yardımcı olmaz: sadece üst kısma daha fazla hacim eklerler. Genişliği yüzünüzün genişliğine eşit olan gözlükleri seçmenizi tavsiye ederiz. Gözyaşı damlası şeklindeki bir tasarımı tercih edin. “Havacılar” ideal olacaktır.
Kalp şeklindeki yüzler için uygundur:
-
Yuvarlak veya yuvarlak bardaklar.
-
Dar köprülü küçük çerçeveler.
-
Düşük kollu gözlükler.
-
Su damlası
-
Çerçevesiz gözlük.
-
Parlak veya nötr renkli çerçeveler.
Kalp şeklindeki yüzler için uygun değildir:
-
Büyük ve ağır çerçeveli gözlükler.
-
Keskin, sivri hatları olan gözlükler.
-
Kaşları kapatan gözlükler.
-
"Kelebek" gözlük veya gözyaşı damlası şeklinde gözlük.
-
"Kedi gözü" gözlüğü.
-
Parlak renkli çerçeveli gözlükler.
ÜÇGEN YÜZLER
Üçgen yüz şakak bölgesinde geniştir ve çeneye doğru inildikçe hafifçe daralır. Tercih edilmesi gereken güneş gözlüğü çerçevesi yuvarlak hatları olan nispeten büyük gözlüklerdir. Size mistik bir hava katacağından emin olabilirsiniz.
Ana amacınız, yüzünüzün üst yarısını görsel olarak genişletirken alt yarısını daha az dikkat çekici hale getirmek olmalıdır. Geniş çerçeveli ve üst kısmı geniş güneş gözlüklerini seçin. Alt kısım kare veya keskin hatlara sahip olmamalıdır.
Üçgen yüzler için uygundur:
-
Parlak süslemeleri olmayan yuvarlak bardaklar.
-
"Havacılar."
-
Şeffaf camlı "kedi gözü" gözlük.
-
Çerçevesiz gözlük.
Üçgen yüzler için uygun değildir:
-
Koyu renkli camlara sahip “kedi gözleri” gözlükleri.
-
Kare veya dikdörtgen çerçeveli gözlükler.
-
Dar veya küçük çerçeveli gözlükler.
-
Alt kısmın kare veya keskin kenarlı çerçevelere sahip olduğu camlar.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SEÇİMİ
Güneş gözlüğü satın alırken, tüm UV ışınlarına karşı yüzde 100 UV koruması sağladıklarını belirten bir etiket veya çıkartma olduğundan emin olun. Bazı üreticilerin etiketlerinde "400 nm'ye kadar UV emilimi" yazıyor. Bu, yüzde 100 UV emilimi ile aynı şeydir.
Güneş gözlüğü ararken, cam ne kadar koyu olursa gözleriniz için o kadar güvenli olduğunu düşünmeyin. Yalnızca %100 UV korumalı güneş gözlükleri ihtiyacınız olan güvenliği sağlar.
Güneş Gözlüğü Lens Özellikleri
Polarize lensler: Polarize lensler parlamayı önemli ölçüde azaltır. Polarizasyon, su sporlarından hoşlanıyorsanız veya özellikle parlamaya karşı hassassanız harika bir özelliktir. Bazı durumlarda, polarize lensler ön camlardaki renk tonları ile reaksiyona girerek kör noktalar oluşturur ve LCD okumalarının görünürlüğünü azaltır. Böyle bir durumda, parlamayı azaltan bir alternatif olarak aynalı lensleri düşünün.
Fotokromik lensler, değişen ışık yoğunluklarına ve koşullara otomatik olarak uyum sağlar. Bu lensler aslında aydınlık günlerde daha koyulaşır ve koşullar daha karanlık olduğunda daha açık hale gelir.
Birkaç uyarı: Fotokromik işlemin soğuk koşullarda çalışması daha uzun sürer ve araba kullanırken hiç çalışmaz çünkü UVB ışınları ön camınıza nüfuz etmez.
CAMIN KALİTESİNİ NASIL ANLARSINIZ?
Reçetesiz güneş gözlüklerinin camlarının doğru yapılıp yapılmadığını aşağıdaki adımları izleyerek kontrol edebilirsiniz:
-
Karo zemin gibi dikdörtgen desenli bir şeye bakın.
-
Gözlüğü yüzünüzden rahat bir mesafede tutun ve bir gözünüzü kapatın.
-
Gözlükleri yavaşça bir yandan diğer yana, sonra yukarı ve aşağı hareket ettirin ve lenslerden bakın.
-
Dikdörtgen çizgiler düz kalırsa, lensler iyidir. Çizgiler dalgalı veya kıpır kıpır ise (özellikle merceğin ortasında), başka bir çift deneyin.
RENKLİ CAMLAR
Renkli camlı (kehribar veya gri gibi) güneş gözlükleri daha fazla güneşi engellemez. Bununla birlikte, kahverengi veya pembe renkli bir lens daha fazla kontrast sağlayabilir. Golf veya beyzbol gibi spor yapan sporcular genellikle bu kontrast geliştirmeyi faydalı bulurlar.
Ayna kaplamaları, sıradan bir güneş gözlüğü camı üzerindeki ince metalik kaplama katmanlarıdır. Gözlerinize giren görünür ışık miktarını azaltsalar da, sizi UV radyasyonuna karşı tam olarak koruyacaklarını asla düşünmeyin.
Ve yine, çok koyu renkli camlar havalı görünse de, daha fazla UV ışınını engellemediklerini unutmayın.
KULLANIMA GÖRE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ÇEŞİTLERİ
Gündelik güneş gözlükleri : Günlük kullanım ve temel eğlence etkinlikleri için en iyisi olan gündelik güneş gözlükleri, işe giderken ve şehirde yürürken gözlerinizi güneşten korumak için mükemmel bir iş çıkarır. Günlük güneş gözlükleri tipik olarak aksiyon sporlarının yoğunluğunu kaldıracak şekilde tasarlanmamıştır.
Spor güneş gözlükleri : Koşu, yürüyüş ve bisiklete binme gibi aktiviteler için tasarlanan spor güneş gözlükleri hafiftir ve hızlı maceralar için mükemmel bir uyum sunar. Üst düzey çerçeve ve lens malzemeleri, gündelik güneş gözlüklerinden daha darbeye dayanıklı ve esnektir. Spor güneş gözlüklerinde ayrıca tipik olarak kavrayan burun pedleri ve şakak uçları bulunur; bu özellik, terlerken bile çerçevelerin yerinde kalmasına yardımcı olur. Bazı spor güneş gözlüklerinde, farklı ışık koşulları için ayarlamalar yapabilmeniz için değiştirilebilir lensler bulunur.
Doğa gözlükleri : Doğa gözlükleri, gözlerinizi yüksek irtifalardaki yoğun ışıktan ve kardan vb dış etkenlerden koruyan, farklı şartlardan korumak için özel olarak tasarlanmış özel güneş gözlükleridir. Genellikle yanlardan ışığın girmesini engellemek için etrafı saran uzantılara sahiptirler.
Ali Koç mu? Aziz Yıldırım mı?
İmsak | 06:23 | ||
Güneş | 07:53 | ||
Öğle | 12:55 | ||
İkindi | 15:25 | ||
Akşam | 17:48 | ||
Yatsı | 19:12 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 11 | 31 |
2. Fenerbahçe | 11 | 26 |
3. Samsunspor | 12 | 25 |
4. Eyüpspor | 12 | 22 |
5. Beşiktaş | 11 | 21 |
6. Göztepe | 11 | 18 |
7. Sivasspor | 12 | 17 |
8. Başakşehir | 11 | 16 |
9. Kasımpasa | 12 | 14 |
10. Konyaspor | 12 | 14 |
11. Antalyaspor | 12 | 14 |
12. Rizespor | 11 | 13 |
13. Trabzonspor | 11 | 12 |
14. Gaziantep FK | 11 | 12 |
15. Kayserispor | 11 | 12 |
16. Bodrumspor | 12 | 11 |
17. Alanyaspor | 11 | 10 |
18. Hatayspor | 11 | 6 |
19. A.Demirspor | 11 | 2 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 12 | 25 |
2. Bandırmaspor | 12 | 24 |
3. Erzurumspor | 12 | 22 |
4. Karagümrük | 12 | 21 |
5. Igdir FK | 12 | 21 |
6. Pendikspor | 13 | 20 |
7. Ankaragücü | 12 | 19 |
8. Ahlatçı Çorum FK | 12 | 19 |
9. Boluspor | 12 | 18 |
10. Şanlıurfaspor | 12 | 18 |
11. Manisa FK | 12 | 17 |
12. Esenler Erokspor | 12 | 17 |
13. Ümraniye | 13 | 17 |
14. Keçiörengücü | 12 | 15 |
15. Gençlerbirliği | 12 | 15 |
16. İstanbulspor | 12 | 14 |
17. Amed Sportif | 12 | 14 |
18. Sakaryaspor | 12 | 13 |
19. Adanaspor | 12 | 7 |
20. Yeni Malatyaspor | 12 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 11 | 28 |
2. M.City | 11 | 23 |
3. Chelsea | 11 | 19 |
4. Arsenal | 11 | 19 |
5. Nottingham Forest | 11 | 19 |
6. Brighton | 11 | 19 |
7. Fulham | 11 | 18 |
8. Newcastle | 11 | 18 |
9. Aston Villa | 11 | 18 |
10. Tottenham | 11 | 16 |
11. Brentford | 11 | 16 |
12. Bournemouth | 11 | 15 |
13. M. United | 11 | 15 |
14. West Ham United | 11 | 12 |
15. Leicester City | 11 | 10 |
16. Everton | 11 | 10 |
17. Ipswich Town | 11 | 8 |
18. Crystal Palace | 11 | 7 |
19. Wolves | 11 | 6 |
20. Southampton | 11 | 4 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 13 | 33 |
2. Real Madrid | 12 | 27 |
3. Atletico Madrid | 13 | 26 |
4. Villarreal | 12 | 24 |
5. Osasuna | 13 | 21 |
6. Athletic Bilbao | 13 | 20 |
7. Real Betis | 13 | 20 |
8. Real Sociedad | 13 | 18 |
9. Mallorca | 13 | 18 |
10. Girona | 13 | 18 |
11. Celta Vigo | 13 | 17 |
12. Rayo Vallecano | 12 | 16 |
13. Sevilla | 13 | 15 |
14. Leganes | 13 | 14 |
15. Deportivo Alaves | 13 | 13 |
16. Las Palmas | 13 | 12 |
17. Getafe | 13 | 10 |
18. Espanyol | 12 | 10 |
19. Real Valladolid | 13 | 9 |
20. Valencia | 11 | 7 |