Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

38 yaş üstü için ideal uyku süresi bulundu: 500 bin kişi muayene edildi

YAŞAM

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi ve Çin’deki Fudan Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, 7 saat uykunun orta yaş ve üstü için ideal olduğunu ortaya çıkardı. Natural Aging adlı bilimsel dergide yayınlanan makalede araştırmacılar, 7 saatlik uykunun bilişsel performans ve zihinsel sağlık için ideal olduğu sonucuna vardılar. Çalışma için yaşları 38 ile 73 arasında değişen 500.000 deneğin verilerini inceleyen ekip, yetersiz veya aşırı uykunun bilişsel performans ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirledi.

Denekler, çalışmada uyku düzenleri, sağlıkları ve ruh halleriyle ilgili soruları yanıtladı. Katılımcılar ayrıca işleme kapasitelerini, görsel dikkatlerini, hafızalarını ve problem çözme yeteneklerini test eden bazı testlerden geçtiler. Tüm bu testlerde 7 saatlik kesintisiz uyku en iyi performansı gösterdi. Ancak çalışmanın bir uyarısı var: Ankete katılanların yüzde 94’ü beyazdı, bu nedenle sonuçların diğer etnik veya kültürel kökenler için doğru olup olmadığı bilinmiyor.

Uyku ile ilgili bir diğer veri ise tutarlılık ile ilgilidir. Bu konuda da en iyi sonuçlar, uzun süre uyku düzeninde çok az dalgalanma gösteren ve 7 saate bağlı kalan kişilerden alındı.

Çalışmanın yazarlarından biri olan Cambridge Üniversitesi Profesörü Barbara Sahakian, “İyi bir gece uykusu yaşamın her aşamasında önemlidir, ancak özellikle yaşlandıkça önemlidir” diye uyarıyor. Araştırmacılar, uyku eksikliğinin beynin kendini detoksifiye etme sürecini engelleyebileceğini söylüyor. Ayrıca derin uykunun bozulmasının bilişsel gerilemeden sorumlu olabileceği belirtiliyor.

BİLİŞSEL AZALMA İÇİN RİSK FAKTÖRÜ

Derin uyku düzenleri bozulduğunda, bu bellek konsolidasyonunu etkiler. Bu, beyinde bazı bunama türlerine neden olabilecek bir amiloid birikmesine yol açabilir. Yetersiz veya aşırı uyku da yaşlanmada bilişsel gerileme için bir risk faktörü olabilir.

Fudan Üniversitesi’nden Nörolog Profesör Jianfeng Feng, “Çok az veya çok fazla uykunun bilişsel sorunlara yol açtığını kesin olarak söyleyemesek de, analizimiz bu fikri destekliyor gibi görünüyor” diyor. Jianfeng, “Ancak, yaşlıların daha az uyuması karmaşıktır,” diye devam ediyor.

‘UYKUYU İYİLEŞTİRMENİN YOLLARINI BULMAK ÇOK ÖNEMLİ’

Araştırmacılar ayrıca beyin görüntüleme ve genetik verilere de baktılar, ancak bu veriler yalnızca 40.000’den az katılımcı için mevcuttu. Bu veriler, uyku miktarının, beynin hafıza ve öğrenme merkezi olarak kabul edilen hipokampus ve istemli hareketlerden sorumlu olan precentral korteks gibi beyin bölgelerinin yapısındaki farklılıklarla bağlantılı olabileceğini gösterdi. Alzheimer ve bunama gibi yaşlanma hastalıkları riskinin de uyku süresi ile bağlantılı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, uyku bilimi alanında daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Sahakian, “Yaşlı insanlar için uykuyu iyileştirmenin yollarını bulmak, özellikle psikiyatrik bozuklukları ve demansı olan hastalar için, iyi bir zihinsel sağlık ve esenliği sürdürmelerine ve bilişsel gerilemeden kaçınmalarına yardımcı olmak için çok önemli olabilir.” Dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.