Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Yaprak: Yaz aylarında cilt bakımı kesinlikle ihmal edilmemeli

SAĞLIK

Yaz döneminin gelmesiyle birlikte güneş sezonu da açıldı. Cilt bakım rutinlerine daha çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Malatya Gözde Hastanesi Cildiye Uzmanı Doktor Ebru Soydan Yaprak, cilt bakımının püf noktalarını Türkiye Ekspres Haber’e anlattı.

Cilt bakımının kesinlikle ihmal edilmemesini gerektiğini söyleyen Ebru Soydan Yaprak, ‘Öncellikle sabah akşam cilt yapısına uygun temizleyicilerle cilt temizlenmesi gerekiyor. Kuru ve hassas bir cildiniz varsa buna uygun nemlendiriciler, kızarıklık karşıtı nemlendiriciler kullanılması gerekiyor. Cildinizde kızarıklık ya da leke problemi varsa bunlara yönelik destek tedavileri kullanmalısınız. Bunların dışında en önemlisi tabi ki güneş koruyucular'' dedi.

''Güneşten korunmamız gereken bazı ışınlar var. Özellikle lekeli bir cilt yapısına sahipseniz kesinlikle bir güneş koruyucu krem tercih etmelisiniz. En az 30 faktör ve üzeri bir güneş kremi kullanmanızı öneriyoruz. 6 ay ve daha üzeri olan çocuklardan itibaren hem açık ten renkli hem de koyu ten renkli kişiler kullanabilir. Eğer çocuğunuz 6 aydan küçükse, yeterli giysi, şapka, gölge gibi yeterli ortam yoksa 15 faktörlü güneş kremlerini öneriyoruz.

Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kuru bir cildiniz varsa daha çok krem formlarını, yağlı bir cildiniz varsa daha çok jel ve losyon formlarını tercih edebilirsiniz. Geniş yüzeylere uygulanacaksa gövde, kol, bacak gibi sprey formlar tercih edebilirsiniz. Hassas bir cildiniz varsa sprey formlarının içindeki alkol deneniyle kurutucu etkiden dolayı cildinizde tahrişe neden olabilir. Güneş kremi sürdükten sonra cildinizde yan etkileri oluşuyorsa, kokusuz olan güneş koruyucuları tercih etmeniz gerekiyor.

Güneş Koruyucu için Uygun Miktar Nedir?

Güneş koruyucularını cildinizde santimetre kareye 2 miligram kadar kullanılması gerektiğini vurgulayan Yaprak, ‘Güneşe çıkmadan en az 15-20 dakika öncesinde sürülmeli ve beklenilmeli. Yüzünüzde güneş koruyucu varken havuza girerseniz ya da duş alırsanız ya da elinizi yüzünüzü yıkarsanız tekrardan güneş koruyucu sürmelisiniz. Yine gün boyu dışarıda bulunacaksanız 2-3 saatte bir bunu tekrarlamanız gerekiyor. Güneş koruma faktörünün yükselmesiyle güneş kreminin doku ve akışkanlığı kayboluyor. Yüzde 100 faktörlü bir güneş kremi yoktur. Eğer çok fazla güneşe maruz kalırsanız yaz dönemlerinde en fazla 50 faktör kullanabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar için Neler Önerilir?

Cilt bakımına yeni başlayanlar için dermatoloğunuzun önerisiyle yüzünüze uygun bir temizleme jeliyle sabah akşam temizlemeniz gerekiyor. Eğer kuru bir cilt yapısına sahipseniz veya 25-30’lu yaşlardan sonra bu rutine nemlendirici bir krem eklemeniz gerekiyor. Hassas bir cilt yapısına sahipseniz yatıştırıcı nemlendirici kremler öneriyoruz. Lekeli bir cilt yapısına sahipseniz sabahları daha çok C vitaminli ürünler olabilir, akşamları da asidik gruplu ürünler kullanabilirler. Yazın özellikle asidik gruplu ürünleri dermatoloğunuz izin vermedikçe kullanmayınız'' ifadelerini kullandı.

Dr. Ebru Soydan Yaprak'ın Mesleki Deneyimi

2014-2015: Elbistan Toplum Sağlığı Merkezi’nde Pratisyen Hekim

2015-2016: İnönü üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi-Deri ve Zührevi Hastalıklar

Anabilim Dalı Asistan Hekim

2016-2019: SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM- Deri ve Zührevi Hastalıkları Kliniği

Asistan Hekim

2019-2021: Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi’nde Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı

Uzmanlık Tezi

Kronik Spontan Ürtiker Tanılı ve Omalizumab Tedavisi Alan Hastalarda Epidemiyolojik Ve

Klinik Özelliklerin Hastalık Seyri Üzerine Etkisi

Aldığı Kurs ve Eğitimler:

2017- Olgularla Alerji Kursu

2018-Mesoestetetic Expert Meeting dermokozmetik uygulamaları

2019- Uzm. Dr. Bülent Bağcı dermokozmetik workshop’u.

2020-Deri ve Zührevi Hastalıkları Üst-Orta ve Alt Yüz Dolgu Uygulamaları Kursları

2020- Filmed Art and science in injectables for mid-face. Deep dive in the anatomy and

safe injections.

Mesleki İlgi Alanları:

-Dermokozmetik uygulamalar

-Tüm deri ve zührevi hastalıkları

-Ürtiker ve Alerjik Hastalıklar

-Ben muayenesi

-Deri tümörleri

-Pediatrik Dermatoloji

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.