Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Kene kaynaklı hastalıkların korkutucu yeni yüzü: sulak alan virüsü

SAĞLIK

2019 yılında, İç Moğolistan’daki bir sulak alan parkında bir kişinin kene ısırması sonrası hastaneye kaldırılmasıyla daha önce bilinmeyen bir virüs keşfedildi. Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsü ile aynı aileden olan Sulak Alan Virüsü (SAV) tespit edildi.

Son dönemde Çin’in kuzeydoğusunda, kene ısırığı sonrası akut ateş vakalarında artış gözlendi. Özellikle 17 yeni vaka daha kaydedildi, bu da virüsün bölgedeki yaygınlığını gösteriyor.

Virüsün Kaynağı Araştırılıyor

Bilim insanları, virüsün kaynağını belirlemek için bölgedeki keneler, evcil ve vahşi hayvanlar üzerinde araştırmalar yaptı. Koyun, domuz ve atlar üzerinde yapılan incelemelerde bu hayvanlarda da virüs tespit edildi.

Virüs Sadece Çin’de Mi?

Şu ana kadar Sulak Alan Virüsü yalnızca Çin’in kuzeydoğusunda görülmüş durumda. Ancak virüsü taşıyan kenelerin Avrupa ve Asya’ya yayılmış olabileceği düşünülüyor, bu da uluslararası bir tehdit oluşturabilir.

Kene ısırığı sonrası ortaya çıkan ateş, baş ağrısı ve yorgunluk gibi genel belirtiler, hastalıkların başka rahatsızlıklarla karıştırılmasına neden olabiliyor. Ayrıca, kene ısırıkları genellikle fark edilmediğinden, hastalıkların teşhis edilmesi zorlaşıyor.

Kene Kaynaklı Hastalıklardan Korunma Yöntemleri

Ormanlık ve çayırlık alanlarda uzun pantolon giymek, böcek kovucu spreyler kullanmak gibi önlemler kene kaynaklı hastalıklardan korunma konusunda büyük önem taşıyor. Kene ısırığı fark edildiğinde, hemen doktora başvurmak da kritik bir adım.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.