Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

İSRAİL’İN MEZALİMİ ÇOCUKLARDA TRAVMA YARATTI

SAĞLIK

İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım nedeniyle ortaya çıkan insanlık dramı, bu görüntüleri izleyen çocuklarda travmaya yol açıyor. Uzmanlar tıpkı tarihteki ‘Vietnam Sendromu’nda olduğu gibi buna da ‘Filistin Sendromu’ adını veriyor ve çocukların bu görüntülerden uzak tutulması için aileleri uyarıyor.

Diyarbakır’da görev yaptığı Dünya Park Hastanesi’ne kalp rahatsızlığı şikayetiyle gelen okul çağındaki iki çocukta bu sendromun tespit edildiğini belirten Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fuat Gürkan,”Gazze’de sergilenen insanlık dışı görüntüler çocuklarda ağır psikolojik ve ruhsal rahatsızlıklara yol açarak telafisi mümkün olmayan travmalar yaratıyor. Ailelerin kesinlikle çocukları bu görüntülerden uzak tutmak suretiyle önlem alması lazım.” dedi.

İsrail’in İşlediği Savaş Suçu Çocukları Derinden Etkiliyor
İsrail, Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında gerçekleştirdiği katliamlarla bütün dünyanın gözü önünde soykırım ve insanlık suçu işlerken, bugüne kadar yaşanan saldırılarda 10 binden  fazlası çocuk ve 6 binden fazlası kadın olmak üzere 20 binden fazla insan katledildi. Ortaya çıkan korkunç ölüm görüntüleri ise en fazla çocukları etkiliyor. Kitle iletişim araçları aracılığıyla bu görüntüleri izleyen çocuklar korku,panik ve ölüm endişesi yaşayarak ağır bir travmanın etkisine giriyor. Uzmanlar ortaya çıkan bu yeni travmaya “Filistin Sendromu” adını verirken, çocukları bu görüntülerden uzak tutmaları için aileleri uyarıyor. Uzmanlara göre şimdiden önlem alınmaması halinde çocuklardaki bu tehlike ilerleyen dönemlerde çok daha büyük rahatsızlıklara evrilecek.

Diyarbakır’da Çocuklarda Filistin Sendromu Tespit Edildi
Çocuklardaki “Filistin Sendromu’nun ilk tespiti Diyarbakır’da yapıldı. Dünya Park Hastanesi’nde Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Mehmet Fuat Gürkan, hastaneye solunum sıkıntısı,göğüs daralması,göğüs sıkışması ve göğüs ağrısı gibi şikayetlerle gelen okul çağındaki iki çocuk hastaya uzun süre teşhis koymakta zorlandıklarını ancak yapılan geniş çaplı araştırma ve inceleme ile Filistin’de yaşanan mezalimin görüntülerinden etkilenerek bu rahatsızlıkları yaşadıklarının tespit edildiğini söyledi. Gürkan,”Yaptığımız araştırma ve inceleme sonucu aslında fiziki bir kalp rahatsızlığı yaşamadıklarını, Filistin’de yaşanan bilhassa korkunç çocuk ölümleri görüntülerinden etkilenerek bu hale geldikleri kanısına vardık. Biz buna Filistin Sendromu diyoruz.” İfadelerini kullandı.
“Çocukların Geleceği Büyük Risk Altında”
Filistin’deki katliam görüntülerinin çocukların ruh dünyasında derin izler bıraktığını anlatan Prof. Dr. Mehmet Fuat Gürkan,”Özellikle görsel ve sosyal medyada bu zülme tanıklık eden çocuklar gizli bir tehlike ile karşı karşıya. İsrail zulmü ile öldürülen çocuk görüntülerini izleyen çocuklar farklı semptomlarla çocuk göğüs hastalıkları polikliniğimize gelmeye başladı. Bunlar arasında il dışından gelen hastamız da var. Farklı semptomlarla tanı konamayan, acil servislere ve polikliniklere giderek doktor doktor gezen hastalarda, Filistin’deki zulmün görüntülerinden etkilenmeye bağlı kaygı ve stres bozukluğu tespit edildi. 
Okul çağı ve ergenlik öncesi yaşta olan bu hastalar ani başlayan göğüs ağrısı, solunum sıkıntısı hissi, göğüste sıkışma nedeniyle aileler tarafından acil polikliniğine götürüldüğünde kalp hastalığı veya astım atağı zannedilerek tetkikler yapılıyor. Yapılan tetkiklerde tanı konamayan hastalar ayrıntılı sorgulandığında çocukların ruhsal olarak çok duyarlı oldukları görsel ve sosyal medyada gösterilen Filistin’deki çocuk ölümlerinden  etkilendikleri anlaşıldı. 
İsrail , çocukları öldürerek tüm dünya çocuklarına da kötülük yapıyor. Ailelerin sosyal medyada ve görsel medyada çıkan çocuk ölümleri haber ve görüntülerinden çocukların etkileneceğinin idrakinde olarak daha tedbirli olmaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.