Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Grip Mevsimi Geldi! Korunmanın Tek Yolu Bu!

SAĞLIK

Gripten korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır. Yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları ile seyreden grip hastalığı, genellikle yatak istirahati gerektirir. Uzmanlar, grip belirtileri kaybolduktan sonra bile hastalığın bir süre devam edebileceğini belirtiyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, grip hastalığının ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor: "Grip, riskli grupta ölüme kadar varabilen sonuçlara yol açabilir. Grip hastalığının spesifik bir tedavisi olmadığını düşündüğümüzde, karşı karşıya olduğumuz sorunun ciddiyeti daha iyi anlaşılabilir." Grip virüsünün kolayca bulaşabildiğini belirten Dr. Mamçu, gripten korunmanın en ekonomik yolunun aşılanma olduğunu vurguluyor.

Grip Belirtileri ve Seyri

Grip hastalığı, Influenza virüsü tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığıdır. Ani yüksek ateş (39°C üzerinde), şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlar. Daha sonra boğaz ağrısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi ek belirtiler ortaya çıkabilir. Dr. Mamçu, "Ateşin 39°C’yi aşması ve şiddetli kas ağrıları nedeniyle hastalığı ayakta geçirmek mümkün değildir," diyor ve hastaların genellikle 3-7 gün boyunca yatakta kalması gerektiğini ekliyor.

Grip ve soğuk algınlığı sıkça karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden hafif belirtilerle kendini gösterirken, grip çok daha ağır seyreder ve yatak istirahati gerektirir. Grip, ayrıca çocuklar ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara neden olabilecek ciddi komplikasyonlar doğurabilir.

Grip Bulaşıcıdır!

Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay bulaşır. Dr. Mamçu, "Başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırıklarla havaya yayılan damlacıklardır," diyor. Ayrıca, hasta kişilerle direkt temas ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas eden eşyalar yoluyla da grip bulaşabilir. Hasta bir kişinin bulunduğu ortamda, virüs parçacıkları havada asılı kalabileceği için diğer bireyler de risk altındadır.

Ekonomik Boyutu

Grip hastalığı, ekonomik açıdan da büyük bir yük oluşturmaktadır. Dr. Mamçu, "Ülkemizde her yıl yüz binlerce kişi gribe yakalanıyor. Bu nedenle milyonlarca lira ilaç harcaması yapılıyor ve iş gücü kayıpları yaşanıyor. Grip nedeniyle her 100 çalışan için 30 ila 195 günlük iş gücü kaybı oluşuyor," açıklamasını yapıyor.

Kimler Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?

Gripten korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır. T.C. Sağlık Bakanlığı, grip aşısı yapılmasını öneren grupları şu şekilde sıralıyor:

  • Bronşiyal astım hastaları
  • Kalp ve damar hastalığı olanlar
  • Kronik böbrek hastaları
  • 65 yaş üstü kişiler
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış bireyler
  • Gebelerin ikinci veya üçüncü trimestirinde olanlar
  • Huzurevi ve toplu yaşam alanlarında kalanlar
  • Sağlık personeli ve hastane çalışanları
  • Virüsün kolay bulaşabileceği kalabalık ortamlarda bulunanlar

Grip aşısı, kış sezonu boyunca uygulanabilir. Ancak aşının grip salgınlarından önce yapılması gerektiği için en uygun zaman sonbahar aylarıdır. Gripten korunmak ve iş gücü kaybını önlemek için aşı olmayı ihmal etmeyin!

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.