Göz altı morluğu kişinin kendi derisinin renginden daha koyu şekilde gözükmesidir. Bu hem sağlık problemi olabileceği gibi hem de sadece estetik açıdan sıkıntı yaratabilir. Göz altı morlukları aynı zamanda başka hastalıkların belirtisi olarak da görülebilir ve ihmal edilmemelidir. Buna göre; göz altı morlukları neden olur? Göz altı morluklarına ne iyi gelir ve nasıl geçer? İşte ayrıntılar..
GÖZ ALTI MORLUKLARININ NEDENLERİ NEDİR?
Uzun süreli bir uykusuzluk ya da yorgunluk halinin sonunda göz altlarının çökmesi ve koyu bir renge bürünmesi normal. Ancak göz altı morluklarının nedenleri asla bununla sınırlı değil. Morlukların birbirinden farklı birçok nedeni olabilir.
Göz altı morluğu tamamen genetik bir nedene dayalı olabilir. Ciltte bulunan melanin isimli madde yoğunlaştıkça göz çevresindeki koyu rengin artması mümkün. Özellikle Asya halklarında bu durum sık görülüyor. Aynı şekilde, yüz hatları nedeniyle gözlerinin altı mor görünen kişiler de mevcut. Yüzdeki çıkıntılı kemikler, belirgin göz altı çukuru ve şişkin göz altları damarlanmaya ve dolayısıyla koyu renkli halkalara neden olabilir.
Yaşlanma, göz altı morluklarını özellikle kadınların hayatına davet eden bir başka etken. Tabii bu problemi sadece kadınlarla sınırlamak doğru değil. Erkeklerde göz altı morlukları da özellikle yaşlanmayla birlikte sıkça görülür. Cildin incelmesi ve vücuttaki kolajen adı verilen maddenin azalması nedeniyle damarlar iyice belirginleşir.
Sigara, alkol ve kafein türevlerinin sık tüketilmesi de göz altı morluklarının başlıca nedenlerinden. Sigara vücudu oksijensiz bıraktığı için pek çok diğer hasarın yanında göz altı morluklarına da davetiye çıkarır. Alkol ve kafein ise dehidrasyona yani vücudun susuz kalmasına sebep oldukları için tehlikeli. Su oranı azalan vücutta damarlar da ortaya çıkar.
GÖZ ALTI MORLUKLARI HANGİ HASTALIĞIN BELİRTİSİ?
Özellikle bir anda ortaya çıkan morlukları hafife almamakta fayda var. Yeterli su tüketmemek gibi basit bir açıklaması olabileceği gibi, altından çeşitli sağlık sorunları da çıkabilir. Herhangi bir tedaviye başlamadan ya da estetik uygulama yaptırmadan önce mutlaka hekime danışmak gerekiyor.
"Göz altı morluğu hangi vitamin eksikliği nedeniyle oluşur?" diye araştırıyorsanız karşınıza B, C, K ve E vitaminleri çıkabilir. Bunlar kendi içerisinde de alt gruplara ayrılıyor. Örneğin B12 vitamini eksikliği başlıca şüphelilerden biri. Vücuttaki vitamin emiliminin azalması ya da böbrek üstü bezlerinin yeterli çalışmaması durumunda göz altı morluğu problemi yaşanabilir. Yeterli sebze ve meyve tüketmemek ya da fazla şeker yemek gibi beslenme hataları bu sağlık sorununu ortaya çıkarır.
Atopik egzama ya da alerji durumu varsa da damar yoğunluğuna bağlı göz altı morlukları yaşanabilir. Göz çevresindeki halkaları herhangi bir besine ya da özellikle kalitesiz kozmetik maddelere karşı vücudun bir tepkisi olarak değerlendirmek mümkün. Özellikle yeni değiştirdiğiniz bir fondöten ya da kapatıcıdan sonra bunu yaşıyorsanız şüphelenmelisiniz.