Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

17 Mayıs'tan sonra ne olacak?

POLİTİKA

İçişleri Bakanı Soylu, "tam kapanma" dönemindeki kısıtlamalara ilişkin "17 Mayıs 05.00'e kadar tedbirlerimiz geçerli. 17 Mayıs günü ne olacağını, nasıl, ne şekilde olacağını vatandaşımızla paylaşırız." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'ni (GAMER) ziyaret etti, illere canlı bağlanarak tam kapanma tedbirleri ile trafik, asayiş durumlarına ilişkin bilgi aldı.

İzmir ve İstanbul ve Antalya başta olmak üzere birçok ile canlı bağlanan Soylu, vatandaşların huzurlu bir bayram geçirmesi için Bakanlık birimlerinin görevinin başında olduğunu belirtti.

Bayram öncesinde tam kapanma tedbirlerine dikkat noktasında gösterdikleri gayreti bayram süreci ve sonrasında da devam ettireceklerini ifade eden Soylu, "En önemli meselelerimizden biri bayram sonrası seyahat belgesi alıp da dönenler olacaklardır. Bunların yoğunluk oluşturacağı trafik güzergahlarındaki tedbirler ve denetimlerin aynı şekilde devam etmesi lazım." diye konuştu.

Soylu, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ile canlı bağlantıda Süper Lig'de oynanacak şampiyonluk maçlarına ilişkin de uyarılarda bulundu. Cumartesi günü oynanacak maçların ardından şampiyonun belli olacağını anımsattı. Cumartesi günü için İstanbul'da bir diplomasiye ihtiyaç olduğunu anlatan Soylu, şunları kaydetti:

"Şampiyonluk kutlamaları sokağa taşarsa... Sağ olsun hem Giresunlular hem de Adanalılar kutlamaları minimum ölçekte yaptılar. Sokakta görüntüler oldu ama her tarafa yayılmış bir görüntü olmadı. Hem kulüp yöneticileri hem de valililerimiz bu konuda çağrıda bulundular. İstanbul'da da kutlamaların tam kapanma döneminden sonra yapılması hususunda bir diplomatik müzakere yöntemi hem size hem de valimize iş düşüyor. Buna dair bir tedbir almak lazım geldiğini düşünüyorum. Eğer bu konuda İstanbul bir ilke kararı üretirse, hep beraber oturup çağrıda bulunursa zannediyorum ki tam kapanma dönemine bir halel gelmeden, tam kapanma döneminin hemen akabinde bunlar yapılabilir. Böylece Türkiye'de örnek bir hareket kabiliyeti olur düşüncesindeyiz."

Ardından açıklamalarda bulunan Soylu, 30 Nisan'dan itibaren 81 ilde 609 noktayla GAMER üzerinden temas kurulduğunu, günlük olarak ani ve acil meselelerin buradan takip edildiğini, Bakan Yardımcısı koordinasyonunda 24 saat esasına göre alınan tedbirler ve denetimler arasındaki uyumun, iyi uygulama örneklerinin izlendiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan kararların, Bilim Kurulu tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığının ortaya koyduğu süreçlerin anlık takip edildiğinin altını çizen Soylu, "Netice itibarıyla vaka sayıları günlük 63 binden 13 bin 500 seviyelerine kadar düştü. Ortalama aktif vaka sayısı 570-575 binlerden 200 bin seviyelerine düştü." bilgisini paylaştı.

Soylu, sahadaki aktif vaka sayısının azalmasının günlük vaka sayısı kadar önemli olduğunu, bunun bulaş ve temas açısından en önemli kriterlerden sayıldığını vurguladı.

"10 milyon 544 bin 980 kişiye e-Devlet üzerinden çalışma izni belgesi verildi"

Bakan Soylu, Kovid-19 salgını başladığı andan itibaren her sabah 18 büyükşehrin toplu taşıma rakamlarını aldıklarını ve bunun 10 milyon civarında olduğunu belirterek, "Normal kısıtlamalarda bu yaklaşık 3-4 milyona kadar düşüyordu. Şu anda da günlük 500-600-700 bin seviyelerinde." dedi.

Bu verilerin tam kapanma döneminde mobilizasyonun mümkün olduğunca azaldığını gösterdiğine vurgu yapan Soylu, "10 milyon 544 bin 980 kişiye e-Devlet üzerinden çalışma izni belgesi verildi. Bu önemli bir rakamdır. İlk gün aksama söz konusu oldu ama o aksama sistem üzerindeki yoğunlaşmadan kaynaklanan aksamaydı, ikinci ve üçüncü günlerde çok doğal olarak bu aksamalar ortadan kalktı." ifadesini kullandı.

Soylu, iyi bir sistemin kurulduğunu vurguladı.

"2 milyon 33 bin 736 seyahat belgesi başvurusu oldu"

Bakan Soylu, şehirlerarası yol denetim noktaları ve şehir içi kontrol noktalarında kolluk güçleri, trafik denetim birimleri ve asayiş güçlerinin ciddi bir denetim ortaya koyduğunun altını çizdi.

"2 milyon 33 bin 736 seyahat belgesi başvurusu oldu. Biz bunun 945 bin 834'üne izin verdik, 982 bin 369'una da e-başvuruya koyduğumuz kriterlere uymadığı için izin verilmedi." bilgisini paylaşan Soylu, 105 bin 533 başvurunun da incelemelerinin sürdürüldüğünü, şu anda izin verilme aşamasında olduğunu bildirdi.

Soylu, sistemin aynı şekilde devam etmesi için gayretlerinin süreceğini vurgulayarak, "Özellikle şehirler arası trafikte veya toplu taşımadaki yolcu durumuna ilişkin, 29-30 Nisan 2021 tarihinde 5 bin 471 sefer yapıldı. Yolcu sayısı da 159 bin 550 idi. Bu, tam kapanmanın başladığı, tam kısıtlamanın olduğu gündeki rakam. 11 Mayıs 2021 tarihinde sefer sayısı 1390 ki bayram öncesi olmasına rağmen. Yolcu sayısı da 22 bin 800." diye konuştu.

Soylu, hareketlenmeyi mümkün olduğunca daraltma gayretlerinde aksaklık yaşanmadığını ifade etti.

"Denetimlerde 174 bin 178 personel görev alacak"

İçişleri Bakanı Soylu, Ramazan Bayramı'nı da kapsayan tam kapanma döneminde alınacak tedbirlere ilişkin şunları kaydetti:

"Şehirler arasında 1167 kontrol noktasında 16 bin 669 kolluk personeli görev yapacak. Şehir içinde 6 bin 84 kontrol noktasında 79 bin 279 personelimiz görev yapacak. Yine 7/24 esasına göre özellikle motorize ve yaya ekipler marifetiyle 13 bin 938 ekip, 78 bin 230 kolluk personeli de bu tip salgın denetimlerini gerçekleştirecek.

Yani bayram süresince ve bayramdan bir hafta sonraki pazar gününün sonuna kadar, yani 17 Mayıs'tan başlayıp 24 Mayıs'a kadar toplam 174 bin 178 personel şehirler arası, şehir içi denetimlerde, şehir içi yaya ve motorize denetimlerde bilfiil görev alacaklar."

"Ricamız, bayramınızı çekirdek ailenizle değerlendirin"

Vatandaşların huzurlu ve rahat bir bayram geçirmesi için çalıştıklarının altını çizen Soylu, Kovid-19 salgınından kurtulabilmek için milletin gösterdiği fedakarlığa işaret etti.

Bakan Soylu, "Vaka sayılarını düşürmek kadar yerinde tutmak da önemlidir. Onun için vatandaşlarımızdan ricamız, bayramınızı çekirdek ailenizle değerlendirin. Teknoloji ilerledi, hepimiz mümkün olan ölçüler içerisinde akrabalarımızla konuşarak bayramı değerlendirebiliriz." çağrısını yaptı.

Soylu, Ramazan Bayramı'nda kurallara uyulması durumunda bu fedakarlıkların karşılığının alınabileceği bir kontrollü normalleşme dönemine adım atılabileceğini, bunu milletin, çocukların, gençlerin çok hak ettiğini vurguladı.

16-23 Mayıs günleri arasına ilişkin bir genelge yayımladıklarını hatırlatan Soylu, "Bu genelgede özellikle trafik ekiplerimizin, trafik birimlerimizin neler yapacağını belirledik, kapasitemizi ve tüm denetim noktalarımızı çok yükselttik. Aynı zamanda trafik ekiplerimizin görünür olmasını, iletişim, denetim ve bilgilendirme konusunda adım atmalarını rica ettik." diye konuştu.

Soylu, sabah 05.00 ile 07.00 saatleri arasında özellikle seyahat belgesi denetimi yapılacağını belirterek, mümkün olduğunca vatandaşlarımızın durdurulacağını, uykusu gelenlerin arabadan çıkıp hava almalarının sağlanabileceğini söyledi. Soylu, 16-23 Mayıs'ta yoğunluklu bir şekilde trafik ekipleri tarafından havadan ve karadan, drone ve helikopter desteğiyle denetimlerin sürdürüleceğini ifade etti.

Vefa Sosyal Destek ekiplerinin 65 yaş üzeri vatandaşların tüm taleplerini karşılamak için valilikler ve kaymakamlıklar bünyesinde seferber olacağını aktaran Soylu, şunları kaydetti:

"Yarından itibaren valiliklerimiz ve kaymakamlıklarımız Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tüm şehit ailelerimizi ve gazilerimizi ziyaret edecekler. Ellerinde bir çiçekle onlara gidecekler, onların bayramlarını tebrik edecekler. Elbette ki bu bayramı daha büyük bir coşku içerisinde kutlamak isterdik ama bütün insanlığın karşı karşıya kaldığı bir musibetle ülkemiz ve milletimiz de karşı karşıya kaldı. Gerek valiliklerimiz ve kaymakamlıklarımız gerek jandarmamız ve emniyetimiz, asayiş konusunda olsun denetimler konusunda olsun vatandaşımızın huzuru ve refahı, sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirebilmesi için tüm tedbirleri almış durumdadır.

Milletimiz huzur içerisinde olsun, milletimiz güven içerisinde olsun. Biz şu anlayıştayız, 'Biz çalışacağız, milletimiz huzur içerisinde bir bayram geçirecek.' Bizim onlardan tek bir isteğimiz, tek bir talebimiz var. Kalabalık oluşturmayalım, temizliğe, maskeye ve mesafeye dikkat edelim. Bayramlaşmaları mümkün olduğunca teknolojik imkanlar çerçevesinde yapalım. Çekirdek ailelerimizle bayramlaşalım, bir daha biz de sizler de vatandaşımız da bu tedbirleri en yüksek noktaya getirmek durumunda kalmayalım. Bizim ricamız da istirhamımız da bu yöndedir. İyi bir noktaya geldik, bunu sürdürülebilir kılalım. Düşürmek elbette ki önemli ama vaka sayısını yerinde tutmak bundan çok daha önemlidir. Onun için tedbirlere aynı şekilde riayet etme konusunda hep birlikte karar verelim."

"Ne şekilde olacağını vatandaşımızla paylaşırız"

Soylu, bir gazetecinin, "17 Mayıs 05.00'te tam kapanma sona eriyor, 05.00'ten sonra tam açılma mı olacak kontrollü normalleşme mi?" sorusu üzerine, "17 Mayıs 05.00'e kadar tedbirlerimiz geçerli. Merak etmeyin 17 Mayıs 05.00'ten sonra hem Bilim Kurulu var, Sağlık Bakanlığımız var ardından Kabinemiz var. Kabinemizde verilecek karara kadar da o 17 Mayıs günü ne olacağını, nasıl, ne şekilde olacağını vatandaşımızla paylaşırız. Ama bütün arzumuz 17 Mayıs 05.00'e geldiğimizde vaka sayılarımızda arzu edilen noktaya ulaşmaktır. 17 Mayıs sabahı 05.00'i hep birlikte bir görelim inşallah." şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.