Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Kronik hastalıkları bulunanlar için beslenme önerileri

ÖZEL HABER

Kronik hastalıklarda, hastalığa uygun beslenmeye dair önerilerde bulunan Diyetisyen Esma Nazlı Bulut, “Yeterli, dengeli ve sürdürülebilir bir diyet yaklaşımı önemli” dedi.

Gülistan Azak   

Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir çok kronik hastalık bulunuyor.Ancak bu hastalıkları önlemek ve semptomlarını azaltmanın yolları var. Bunun için hastalığa uygun beslenme planı uygulamak büyük önem taşıyor.  

Diyetisyen Esma Nazlı Bulut, kronik hastaların beslenme yöntemlerine yönelik bilgiler verdi.

Beslenme önerileri

Kalp damar hastalarının sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmesi gerektiğine dikkat çeken Bulut, şu önerilerde bulundu:  “Kalp damar hastalıklarının beslenme tedavisinde toplam yağ miktarı azaltılmalı, yemeklerde hayvansal yağ tüketimi yerine bitkisel yağlar tercih edilmeli. Pişirme yöntemi olarak yağda kızartma yerine ızgara, fırında, haşlama ve sote şeklinde tercih edilmeli. Diyet içeriğinde meyveler, sebzeler, tam tahıl ürünleri, derisiz kanatlı hayvan eti, görünür yağlarından ayrılmış kırmızı et, balık ve az yağlı süt ürünleri tüketilmeli. Posadan zengin besinlerin kolesterolü düşürücü etkisinden kaynaklı haftada iki kez kuru baklagil tüketimi gerçekleştirilmeli.”

Kemoterapi tedavisinde kullanılmaması gereken besinler

Kanser hastalarının aldıkları tedaviye göre beslenme planları yapmaları gerektiğini belirten Esma Nazlı, şu önerileri paylaştı:“Kanser hastalarında sık görülen kaşeksi durumunu önlemek veya iyileştirmek adına beslenmeyi destekleyici enteral solüsyonlar, sağlık profesyonelleri önerisi ile kullanılabilir. Eğer kemoterapi tedavisi alınıyorsa etkileşim gösterebileceğinden dolayı nar, kivi, greyfurt, böğürtlen ve bunları içeren gıda maddeleri tüketilmemeli. Bunun yanında kaliteli bir protein kaynağı olması sebebiyle her gün mutlaka tam pişmiş yumurta tüketilmeli. Gıda kaynaklı enfeksiyonlardan korunmak için açıkta satılan süt ürünleri yerine pastorize süt ürünleri tercih etmeli. Sakatatlar ve şarküteri ürünlerinden uzak durmalı. Et ürünleri ise iyi pişmiş olarak tüketilmeli. Alternatif tıp ürünlerinden ise kesinlikle kaçınılmalıdır.”

Koah hastaları karbonhidratlı besinlere dikkat etmeli

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan bireylerde karbonhidratın fazla alınmasının karbondioksit oluşumunu artıracağını ve bu nedenle sınırlı tutulması gerektiğini vurgulayan Esma Nazlı“ Proteinin solunum üzerine olan olumlu etkilerinden kaynaklı yeterli alımı sağlanmalı. Bu hastalarda sıklıkla karşılaştığımız malnütrisyon durumunu önlemek için enerji alımını yüksek tutmak fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Obezitelerin beslenmede dikkat etmesi gerekenler

Obezitenin beslenme tedavisinde uygulanan diyetin karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral açısından yeterli olmasının önemli olduğunu belirten Dyt. Esma Nazlı Bulut, “Hızlı kilo kayıpları yerine kalıcı kilo kayıpları hedeflenmeli. Öğünlerde besin çeşitliliğine önem verilmeli, kompleks karbonhidratlar, meyve ve sebze tüketiminin artırılması diyetin posa içeriğini artırarak tokluk hissinin uzun sürmesini sağlıyor. Diyetin enerjisinin çok düşük olması kalıcı bir fayda sağlamıyor. Bu nedenle obezite tedavisinde sağlıklı beslenme sürdürülebilir olmalı ve birey bunu yaşam şekli haline getirmeli. Tedavi sürecinde 6 aylık zaman diliminde %10 ağırlık kaybı sağlanması obezite kaynaklı sağlık sorunlarının önlenmesinde yarar sağlıyor” dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.