Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği 2022 yılı olağan genel kurulunda divan başkanlığını Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı İsmet Bayram yaptı. Genel Kurula Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi belediye Başkanı Osman Güder, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, CEM Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, Türkiye Muhtarlar Derneği Malatya Şube Başkanı Mustafa Eren, MESOB’a bağlı 38 Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldılar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir dosya sunarak, kentin siyasi durumunu, esnaf ve sanatkârın sıkıntısını anlattığını ifade eden MESOB Başkanı Şevket Keskin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde yaşadıkları sıkıntıları anlattığını ifade ederek, “Şunu arz ettim; eğer yakıt ve doğalgaz bu fiyatta olursa, elektrik bu fiyatta olup kirayı geçerse salatalık ve domatesi Antalya’da bedava verseniz bile insanlar 6-7 TL’den aşağıya yiyemez.
Mutlaka akaryakıtta devlet girdilerinde bir indirim yapılması gerekiyor. Akaryakıttan KDV, onun üstünde de ÖTV alınıyor. ÖTV’si ile KDV’si birbirine yüklendiği zaman arada 3-4 TL fark ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza “ÖTV ya da KDV’yi almayın” dedim.” diye konuştu.
Malatya’da Sümerbank, Tekel ve Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmemesi için çok büyük mücadele verdiklerini anlatan Keskin, “Sümerbank alanının satılmaması için çok büyük bir mücadele verdik ama başarılı olamadık. O gün, “Gelin burayı satmayın devletin 10 trilyona ihtiyacı yok” dedim. Kendilerinin ağzıyla söylüyorum, 15 trilyona içerisindeki malzemeler satıldı. 149 dönüm alan satıldı. O gün tanıtım toplantısında ‘Memleketin göbeğini satın aldınız’ dedim. Toplantıya katılan milletvekilleri, vali, belediye başkanları, ordu komutanı ses çıkarmasa da Rabbim hesabını soracaktır. Arkasından Tekel Sigara Fabrikası’nın satılmasına karşı çıktık.
Daha sonra Malatya Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmemesi için rahmetli Bayram Polatbaş ile birlikte mücadele ettik. Sümerbank alanının ‘Cumhuriyet Müzesi’ olmasını istedik. Yeni nesillere ‘Cumhuriyet böyle kuruldu’ demek için müze istedik. Biz, Sümerbank’tan alınan elbiselerle büyüdük. Bugün Sümerbank’ın yerinde binalar yükseliyor. Sultansuyu Tarım İşletmesi her şeyin üretildiği devasa bir yer. Bugün tarım yapsalar Malatya’yı besleyecek bir alana sahip. Bir baktık talana gidiyor, karşı çıktık. Bakana, bakan yardımcısına gittik, Malatya’da sesimizi çıkarttık en azından bir parçasını kurtardık. Bizim arkadaşlarımızdan istediğimiz Malatya’nın Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak. Pahalılık var, esnaf sıkıntıda ama Cumhuriyet değerlerine de sahip çıkmalıyız” diye konuştu.
Keskin, “Kamu araçlarını kendi menfaatinize kullanmayın. Bu milletin malıdır. Kendi yapacağımız tesislerde kamu araçlarını kullanmayın. Yazıktır, günahtır. ‘Müslümanım diyorsunuz ama yapmadığınız işte kalmıyor. Ben Malatya’da, esnafımızın vereceği destekle sonuna kadar mücadele edeceğim. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.” İfadelerini kaydetti.
Şevket Keskin şunları söyledi, “Bütün oda başkanlarıma teşekkür ediyorum. Hiçbir illegal gruplarla bir olmadılar, FETÖ zamanında dimdik durdu, devlet araştırdı, esnaf teşkilatında bir tane FETÖ’cü bulamadılar, olamazda. Devlete karşı gelenlere karşı esnaf devamlı dimdik durmuştur. 15 Temmuz’da bismillah diyerek dükkânını açan esnaf, ülke ekonomisine katkıda bulundu, ardından gece sabahlara kadar nöbet tuttu. Çoğunun ilk gün kaçtığını çok iyi biliyoruz. Benim için ‘ilk gün neredeydin?’ dediler. Allahtan ilk röportajı sokakta Anadolu Ajansına yapmışım, orada sesleri kesildi. Esnafımızın bünyesine hiçbir illegal grup ya da gruplar giremeyecektir.”