Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Malatya fayının etkileyeceği yedi il belli oldu

Malatya

İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Malatya fayının tek seferde kırılması durumuna 7.2 ila 7 .4 büyüklüğünde deprem üretebileceğini açıklayarak yine bu fayın kırılması durumdan 7 ilin etkileneceğini açıkladı. İşte Malatya fayıyla ilgili Aluçlu'nun o açıklamaları..

6 Şubat depremleri sonrası sık sık gündeme gelen Malatya fayıyla ilgili İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, muhtemelen risklere dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

MALATYA FAYI TOPLAM 220 KİLOMETRELİK BİR FAY

Malatya fayının toplamda 220 kilometrelik bir fay olduğunu açıklayan Aluçlu, "Malatya'nın batısından geçen bir fay. Bu Malatya fayı. Yaklaşık 160 kilometre uzunluğunda bir fay. Sürgü'den başlıyor Kemaliye'ye kadar. Ovacık fayıyla birleşiyor ve toplam 220 kilometrelik bir fay. Malatya'nın içinden geçen faylar var ama ona 30-40 kilometrelik kısa faylar. Bunların yüksek büyüklükte deprem üretme riski yoktur" dedi.

MALATYA FAYI HANGİ İLLERİ ETKİLEYECEK?

Malatya fayının etkileyeceği illeri açıklayan Aluçlu, "Bu fay dört parçadan oluşuyor ve Tunceli'nin Ovacık fayıyla birleşiyor. Malatya fayı ilimiz başta olmak üzere Kahramanmaraş, Adıyaman, Sivas, Tunceli, Elazığ ve Erzincan'ı etkileyecek. Malatya fayı 10 bin yılda 4 defa kırıldı. Az kırıldığı için biz bu fayı uyuyan fay olarak adlandırıyoruz. En son 2 bin 500 yıl önce kırıldı. Bu fayla ilgili bu yüzden şimdiye kadar fazla çalışma yapılmadı. Tunceli Üniversitesinden bir arkadaşım şu anda çalışıyor. Baharda da beraber çalışacağız bu fayı" dedi.

MALATYA FAYI 7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETİR

Malatya fayının 7.4 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini söyleyen Aluçlu, "Bu fay tek seferde kırılırsa 7.2 ila 7 .4 büyüklüğünde deprem üretir. Tunceli'ye kadar olan 220 kilometrelik fay tek seferde kırılırsa 7'nin üzerinde deprem üretir. 2 bin 500 yıl önce kırıldığını söylemiştim. Kendi kırılma periyodundan 150 yıl geçmiş durumda. Pazarcık ve Elbistan'da meydana gelen deprem buraya stres transfer etmiş durumda. 150 yıl geçmiş ve birde stres transferi olmuş. Bu fay Malatya için tehlikeli bir fay" dedi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.