Kadim Diyarbakır şehrinin 12. Yıllık tarihine 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını dile getiren Karakaş, Diyarbakır’ın keşfedilmesi gereken devasa bir kültür ve medeniyet şehri olduğuna işaret etti. Bundan bin yıl öncesinde Diyarbakır’da 1 milyondan fazla el yazması kitap olduğunu belirtti. Şehrin gerek İslam dünyası gerekse medeniyet tarihi açısından büyük bir hazine olduğunu belirtti.
Oturuma Akademiye kayıtlı öğretmenler katıldı. Şehir ve Dil, Şehir ve Eğitim, Şehir ve Kültür, Şehir ve Edebiyat gibi alt başlıklar üzerinde duruldu. Katılımcıların bu başlıklarla ilgili soruları cevaplandırıldı. Milli Eğitim Bakanlığının çalışmalarının önemine vurguda bulunuldu. Ayrıca öğretmenler ve akademi arasındaki bağların güçlendirilmesi, Diyarbakır tarihi, kültürü, sosyolojisi ile kurulan bağların okullara da çok olumlu yansımalarının olduğu katılımcılar tarafından dile getirildi.
Şehir ve Kültür Öğretmen Akademisinin değişik oturumlarla süreceği bildirildi. Gastronomi, tarih, arkeoloji gibi konular işlenecek.