Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

David Bowie'nin kişisel arşivi Londra'da sergiye açılacak

KÜLTÜR SANAT

İngiltere'de bulunan V&A müzesi, müzisyen ve aktör David Bowie'nin bugüne kadar perde arkasında kalmış kişisel eşyaları ve kariyerine ait detayları içeren büyük bir arşivi satın aldı. Arşiv 2025' yılında Londra'da Bowie hayranlarıyla buluşacak.

Londra'da bulunan V&A müzesi, Rock yıldızı David Bowie'nin arşivini sergilemek üzere satın aldı. Sergi, Bowie'nin hayatına ve çalışmalarına başka bir gözle bakabilme fırsatı sunuyor. Koleksiyonda 80 binden azla mektup, şarkı sözleri, fotoğraflar, sahne tasarımları, müzik ödülleri ve kostümler yer alıyor.

BBC'de yer alan habere göre, sergide aynı zamanda Bowie'nin 1969'da çıkış yapan single'ı Space Oddity'de çaldığı Stylophone da dahil, müzisyenin sahip olduğu birkaç enstrüman da olacak.

'BU HARİKA BİR ARMAĞAN'

Daha önce müzenin 'David Bowie Is...' sergisinde çalışmış olan kıdemli küratör Kate Bailey, yeni sergi için, 1960'lardaki ilk günlerinden itibaren 2016 yılında ölümüne kadar Bowie'nin tüm kariyerinin izini sürdüğünü söylerek "Bu harika bir armağan," ifadelerini kullandı.

Arşivin büyük bir özenle ve titiz bir dikkatle korunduğunu söyleyen Bailey, Bowie'nin el yazmaları, şarkılarının yazım ve kaydedilme sürecine dair detayları büyüleyici bulduğunu vurgulayarak, "tüm bunlar inanılmaz zengin ve güçlü" dedi.

'SADECE SANAT ÜRETMEDİ, SANATIN TA KENDİSİYDİ'

David Bowie Estate, Blavatnik Family Foundation ve Warner Music Group'tan yapılan 10 milyon sterlinlik bir bağış sayesinde, tüm arşiv V&A müzesi tarafından satın alındı ve bir Bowie merkezi kuruldu.

David Bowie Estate'ten bir sözcü arşivin sergilenmesiyle ilgili şunları söyledi:

"David'in hayatı boyunca yaptığı çalışmalar Birleşik Krallık'ın ulusal koleksiyonlarının bir parçası haline gelerek, diğer birçok kültürel ikon ve sanatsal deha arasında hak ettiği yeri alıyor.

David Bowie Performans Çalışmaları Merkezi - ve V&A East Storehouse'un sağladığı erişim sayesinde, David'in çalışmaları daha önce hiç yapılmamış bir haliyle kamuoyuyla paylaşılabilecek."

Bowie ile 1983 tarihli Let's Dance albümünde birlikte çalışan yapımcı ve gitarist Nile Rodgers ise, "Sanırım herkesin benimle aynı fikirde olacağına inanıyorum ... V&A müzesinde yalnızca bir sanatçı için bu yapılacaksa, bu kişi David olmalıydı. Çünkü o sadece sanat üretmedi o sanatın ta kendisiydi." ifadelerini kullandı.

Arşiv, Doğu Londra'da yeni oluşturulan bir mekanda, 2025 yılında kapılarını Bowie hayranlarına açacak.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.