Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

TCMB Başkanı Fatih Karahan'dan politika faizi açıklaması

GÜNDEM

TCMB Başkanı Fatih Karahan, üçüncü "Enflasyon Raporu" sunumundaki soru-cevap bölümünde politika faizi ile ilgili beklenti sorusunu yanıtlayarak değişiklik öngörülmediği belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü "Enflasyon Raporu"nda, 2024, 2025, 2026 yılları enflasyon tahminlerinde değişikliğe gidilmediğini, enflasyonun 2024 için yüzde 38, 2025 için yüzde 14 ve 2026 için yüzde 9 olarak öngörüldüğünü aktardı.

Karahan, toplantıda ve sonrasındaki soru-cevap bölümünde para politikasındaki sıkı duruşun, istikrar sağlanana kadar süreceğine vurgu yaparak "Enflasyon hedefi için gereken neyse yapmaya hazırız. Para politikasında sıkılığı sürdüreceğiz." dedi.

"FAİZ BU SÜREÇTE İNMEYECEK

Son dakika haberine göre, Karahan, "Enflasyon Raporu" sunumunda kendisine yöneltilen faizin geleceği nokta ile ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

Enflasyon hedefi konusunda özellikle önümüzdeki senelerdeki beklentiler konusunda tabii ki bu seneki gerçekleşme de önemli olacak. Bu seneye başladığımızda enflasyon beklentileri yüzde 45'ti. Çok daha yüksek beklentiler vardı. Şu anda geldiğimiz noktada piyasa, 42'li yani 43'e çok yakın 42,9'a yakın bir rakama geldi. Çok daha yüksek beklentilerin indiğini görüyoruz. Bizim tahminimize yakınsayan bir süreç oldu.

Önümüzdeki senede de sıkı duruşun korunmasıyla talepteki dengilenme ve enflasyonun gerçekleşmeleriyle birlikte daha uyumlu bir seyrin olacağını değerlendiriyoruz. Bu da dezenflasyon sürecine katkı verecektir. Tam olarak tabii nereye geleceğini göreceğiz. Enflasyon hedeflerine de bu doğrultuda dinamik olarak değerlendireceğiz. Bu biraz da bizim duruş niyetimizi belli etmek açısından önemli. Çünkü 2026 sonunda da tek haneli bir enflasyon hedefimiz var. Bununla birlikte de uzun süre sıkı duruşu korumamız gerekecek.

Bu demek değildir ki faiz bu süreçte asla inmayacak. Faiz indirim döngüsüne girildiği zaman da sıkı duruş korunabilir ama enflasyon bizim orta vadeli hedefimize yaklaşana kadar sıkı duruşu korumamız gerekir.

"MAKROİHTİYATİ POLİTİKALARI UYGULAMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Karahan, raporun sunumunda da politika faizine şu sözlerle değindi:

Bildiğiniz gibi 2023 Haziran ayında sıkılaşma döngüsünü başlattık ve politika faizini yüzde 8,5’ten 2024 Mart ayı itibarıyla yüzde 50’ye çıkardık. Ayrıca, ekonomik birimlerin beklentilerindeki ayrışma ve olası oynaklıklara karşı, parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz.

SORULARI BİRLİKTE YANITLADILAR

Enflasyon tahminlerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fatih Karahan'a, başkan yardımcıları Osman Cevdet Akçay ve Hatice Karahan da eşlik etti.

500'LÜK BANKNOT SORUSU

Daha yüksek banknot basılıp sayılmayacağı ve yüksek banknot basılmasının dezenflasyonla çelişip çelişmediği sorusuna Karahan'ın yanıtı net oldu:

Bu konuda geçmiş dönemde açıklamalarım oldu, şu anda bunun üzerine söyleyeceğim başka bir şey yok. Teşekkür ederim.

ASGARİ ÜCRET CEVABI

Karahan, asgari ücret zammıyla ilgili yöneltilen soruya "Asgari ücret konusunda karar verici ve tavsiye kurumu değiliz"şeklinde yanıt verdi.

Fatih Karahan'ın bu konudaki açıklamaları şöyle oldu:

Bize kanunla verilen görev fiyat istikrarını sağlamak. Burada toplumsal refaha yapacağımız en büyük katkı bu olacak. Enflasyonun kalıcı olarak tek haneye düşmesi, büyümenin getireceği refah artışının toplumun her kesimine dağılmasına sebep olacak.

Enflasyonun düşmesi en çok düşük gelirliyi etkileyecek. En çok o grubu olumlu etkileyecek çünkü zorunlu harcamaları fazla olan düşük gelir grupları yüksek enflasyon daha olumsuz etkileniyor. Dolasıyla bu grubun refah artışı olabilmesi için fiyat istikrarının sağlanması gerekiyor. Bu konuda da kararlıyız. Attığımız adımlarla bunu gösteriyoruz.

Asgari ücret konusunda karar verici de değiliz tavsiye kurumu da değiliz. Biz sadece tahminlerimizi oluştururken bu konuda bir varsayım da bulunmak zorundayız. Varsayımda bulunurken de yetkililer tarafından yapılan açıklamaları göz önünde bulunduruyoruz. Bunu da şeffaflık gereği kamuyomuzla paylaştık.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.