Bakanlığın "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" genelgesinde, düğün ve nikah törenlerinin belirli kurallarla uygulanacağı, nişan ve kına gecesi gibi etkinliklere ise izin verilmeyeceği bildirildi.
Kademeli normalleşme sürecinin ikinci etabına ilişkin tedbirler doğrultusunda, nikah törenleri ile nikah merasimi şeklindeki düğünlerin; açık alanlarda Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kurallara eksiksiz riayet edilmesi, masa ve sandalyeler arasında gerekli mesafenin bırakılması ile temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması, yiyecek-içecek ikramının yapılmaması, kapalı alanlarda ise bu kurallara ilave olarak kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılması ve azami 100 davetliyle sınırlandırılması kaydıyla 1 Haziran'dan itibaren yapılabileceği belirtildi.
Genelgede, yiyecek-içecek ikramına ve kapalı alanlarda azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamalara 15 Haziran'da son verileceği, bu tarihten sonraki nikah törenleri ve düğünlerde yiyecek-içecek ikramının yapılabileceği, kapalı alanlarda kişi başına en az 6 metrekare alan bırakılması kaydıyla azami katılımcı sınırının uygulanmayacağı bilgisine de yer verildi.
1 TEMMUZ'DAN SONRA İZİN VERİLECEK
15 Haziran itibarıyla kalkan bazı kısıtlamalar ile kapalı alanlarda yapılacak nikah törenleri ve düğünlere yönelik daha önce belirlenen azami 100 davetli sınırlandırması kaldırıldı. Düğünlerde yiyecek-içecek ikramına da yeniden başlandı. Haziran ayı boyunca uygulanacak kademeli normalleşme sürecinde nişan ve kına gibi etkinliklere 1 Temmuz'dan sonra izin verilecek.
AŞIDA YENİ DÖNEM!
Randevu sisteminin tüm kayıtlı çalışanlara açılmasıyla risk grupları kadar gençler de sağlık merkezlerine koştu. Sağlık ocakları ve hastanelerle birlikte sürdürülen evde aşılama çalışmalarına mobil ekipler de eklendi. Ankara Şehir Hastanesi’ne aşı için gelenlerden Sahide Esra Oto da aşıyla birlikte salgını azaltma yolunda ilerlemeyi umut ettiğini söyledi.
Nüfusuna oranla en yüksek aşılamanın olduğu Edirne ile Türkiye’de ilk 10 kent arasında yer alan Kırklareli’nde aşı merkezlerinde hareketlilik yaşandı. Edirne’de 277 bin 54, Kırklareli’nde 228 bin 539, Tekirdağ’da 473 bin 975 doz aşı yapıldı. Kocaeli, Körfez’de Kaymakamlık hizmet binasının bahçesine kurulan çadırda yoğunluk oluştu. Aşısını yaptıran Serap Zorlu “Yaşamak istiyorsak aşı yaptırmalıyız” diye konuştu.
30 DAKİKADA BİN KİŞİ!
Samsun’da halkın yoğun ilgisi nedeniyle 30 dakikada 1000 aşı rakamına ulaşarak kentte rekora ulaştıklarını belirten İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, “Bu sabah (dün) 30 dakikada 1000 aşı rakamına ulaşarak güne bir rekorla başladık. Günlük aşı kapasitesini 21 bine yükselttik” dedi.
Balıkesir’de, SGK’ya bağlı çalışanların eklenmesiyle dün 13 bin 982 kişiye aşı yapıldı. Emre Eryıldız, “Umarım herkes bir an önce aşısını olur ve bu süreci atlatırız” dedi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde ve aşı odalarının bulunduğu koridorda yoğunluk oluşmaması için güvenlik önlemleri alındı. Beş saatte 2000 kişiye aşı yapılırken, ağırlıklı Biontech’in tercih edildiği görüldü.
CİHAT ASLAN İstanbul - Kuyruklarda genç popülasyon yoğunluğu dikkat çekti. Milliyet gazetesi olarak randevulara yetişemez olan hastaneleri gezdik. İlk durağımız Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Günlük 3000’den fazla vatandaşın aşı olabileceği kapasiteye sahip. Öğle saatlerinde hastanenin girişinden aşı merkezinin önüne kadar 200 metrelik kuyruklar oluştu. Hastanede aşılama sistemi şöyle ilerliyor:
“Aşı merkezinin dışında kuyrukta bekleyen vatandaşlar, onam formlarını dolduruyor. Bu kuyrukların başında bulunan görevliler, 5 dakikada odaların boşluk durumuna göre 6 kişiyi içeri çağırıyor. Sadece 5 dakika sonra aşı olanlar taburcu edilerek bahçede bir süre dinlendiriliyor.”
Hastanede çalışan sağlık personeli Ahmet, “Günlük ortalama 3000’in üzerinde aşılama yapıyoruz. Randevusuz olanları da izin verildiği için alıyoruz. 3000 randevumuz var ise en az 2950 kişi aşıya geliyor. Sekiz aşı odası çalışıyor. 6’şarlı gruplar halinde alıyoruz. 50 kişi 5 dakikada aşılanıyor” dedi.
DARISI DİĞER GENÇLERE
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de aşı sırası bekleyenlerin çoğu gençlerdi. Altı aşı odasında günde 2500 civarında aşı yapılan hastanede aşı olan 43 yaşındaki Atilla Karaca, “Yaşın bizlere kadar inmesi iyi. Herkes aşı olursa bu beladan kurtulacağız” dedi.
58 yaşındaki Cemal Kamacı ise “Herkes aşı oluyor, biz de olalım ki toplu aşılanma tamamlansın” diye konuştu. Anadolu Yakası’ndaki Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise günde 4000 kişiye aşı randevusu veriliyor. Hastanede aşı olan 44 yaşındaki bir vatandaş, “İnşallah sıra diğer gençlere de gelir” temennisinde bulundu. Üsküdar Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi de yoğundu.
SGK’ya kayıtlı işçilerin de aşılanacağının duyurulmasının ardından dün sabah saatlerinde hastane aşı merkezinin önünde gençlerin oluşturduğu kuyruk, ara ara hastane girişine kadar uzandı. Kuyrukta 40 yaş altı nüfus yoğundu.
SİGORTASI OLAN AŞIYA GELDİ
Üsküdar Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne SGK’lı olup aşı olmaya gelenler de vardı. Organizasyon şirketi sahibi 26 yaşındaki Esat Şahin Göktaş, “Tüm organizasyonlar durdu. Bir an önce artık normale dönmek istiyoruz.
Aşı sırasının bizim yaşlara kadar erken gelmesini hiç beklemiyordum. Darısı herkesin başına” diye konuştu. Aynı şirkette çalışan 19 yaşındaki Enes Ahmet Göktaş da, “En son sıra bize gelecek diye bekliyordum ama aşı oldum” diyerek ‘çok mutlu olduğunu’ ifade etti.
Türkiye’de Kovid-19 ile mücadele kapsamında başlatılan aşılama uygulamasında toplam doz sayısı 35 milyonu aştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “An itibarıyla 35 milyon doz aşıya ulaştık. 35 milyonuncu doz aşı az önce Çanakkale Bayramiç’te yapıldı” dedi.
Aşı takvimindeki gruplara dün organize sanayi bölgesinde (OSB) çalışanlar da dahil edildi. OSB çalışanları çalıştıkları yerlerde mobil ekipler tarafından aşılanacak. Koca bununla ilgili de “Üretimin devamlılığı ve güvenliği için organize sanayi bölgelerinde mobil ekiplerimizle yerinde aşı uygulamasına başlıyoruz” ifadelerini kullandı.
DÜNYADA 10. SIRADA
Bundan önce de 40 yaş ve üstü ile Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’ya kayıtlı çalışanlara aşı yapılmaya başlanmıştı. Aşı kaydının yapıldığı sistemdeki aksamalar, zaman zaman hastane girişinde ve aşı odaları önlerinde kuyruğa neden oldu. Bazı merkezlerde sırası gelenlere randevusuz aşı yapıldı.
Türkiye’de aşılamanın hızlanmasıyla toplam uygulanan doz sayısı 35 milyon 867 bini geçti. Birinci doz uygulanan kişi sayısı 21 milyon 935 bini; ikinci doz uygulanan kişi sayısı da 13 milyon 932 bini aştı.
Akşam saatlerinde bir açıklama daha yapan Bakan Koca, aşılamada günlük 1 milyon doz hedefinin aşıldığını belirterek, “1 milyon 240 bin 311. Sizce nedir? 24 saat içinde bu kadar doz aşı, randevu alıp aşı olan bu kadar insan. Önümüzdeki günler için güven. Sağlık çalışanlarımız için tatlı bir yorgunluk” dedi.
Dünya genelinde Kovid-19’a karşı uygulanan aşılar 2 milyar 400 milyon dozu geçti. Türkiye en çok aşı yapılan 10’uncu ülke oldu. Türkiye’de Çin üretimi Sinovac aşısıyla başlayan aşılama kampanyası BioNTech aşısıyla sürüyor. Bu hafta programa dahil edilmesi beklenen Rus üretimi Sputnik V aşılarının ilk teslimatı önceki gün yapıldı.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, bugün için 484 bin 483 aşı kapasitesiyle randevuları açtıklarını belirtti. Sosyal medyadan vatandaşlara çağrıda bulunan Memişoğlu, “Yarın (bugün) için 484.483 aşı kapasitesi ile randevularımızı açtık, vatandaşlarımızı bekliyoruz. Ne kadar talep, o kadar aşı. Maşallah. Haydi İstanbul rekora...” ifadelerini kullandı.
DSÖ'DEN TEBRİK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge ile video konferans yöntemiyle görüştü. Kovid-19 salgınına ilişkin küresel ve bölgesel gelişmeler, Türkiye’de yürütülen aşı çalışmaları ve aşılama programı gibi birçok konunun ele alındığı görüşmede Koca, “Sonbahara kadar yürüteceğimiz etkili kampanyalarla oldukça önemli bir yol kat edeceğimizi düşünüyorum” dedi. Görüşmede Hans Kluge ise “Kovid-19 aşılamasını hızlı bir şekilde gerçekleştirmenizden dolayı sizi tebrik etmek isterim” diye konuştu.
(MİLLİYET)