1- Kişisel Bakım
Basit bir duş, bakım, tıraş olmak gibi eylemler kendinize olan sevgi ve güven duygunuzu yukarı taşır.
2- İyi Giyinmek
İyi giyindiğiniz zaman kendinizi de otomatik olarak daha iyi, başarılı ve mücadeleye hazır hissediyorsunuz.
3- Kişisel İmaj
Enerji düzeyiniz, kambur duruşunuz, güleryüzlü ya da suratsız imajınız. Bu algının özgüvende büyük rolü mevcut. Ve kişisel imaj yıkılamaz ya da sabit bir kavram değil.
4- Negatif Düşünceleri Öldürün
Zihin gün içerisinde daimi olarak bizleri kemirir. Bu düşüncelerin farkında olmayı öğrenmek zorundayız. Öneri: Negatif düşünceyi böcek olarak hayal edin. Yakalayın ve zihinsel olarak o düşünceyi öldürün. Ardından pozitif düşünce ile yer değiştirin. “Bunu yapabilirsin. Sadece 20 dakika kaldı” “Ben dertlerimden daha büyüğüm” vs.
5- Kendinizi Tanıyın
Düşüncelerinizi dinlemeye başlayın. Bir günlük tutabilirsiniz. Neden bu kadar olumsuz düşünceleriniz olduğunu analiz etmeye başlayın. Ve sonra kendinizle ilgili iyi yönleri, sevdiğiniz şeyleri düşünün. Zihninizdeki limitler gerçeği yansıtıyor mu yoksa bir illüzyon mu yaratıyorsunuz? Bunları düşünün, derine inin.
6- Olumlu Davranın
Biz, eylemlerimizden oluşuruz. Eğer eylemlerimizi değiştirirsek, kendimizi değiştiririz. İnsanlarla pozitif bir iletişim kurun, enerji seviyenizi yükseltin.
7- Yavaş Konuşun
Yavaş konuşmak güveni gösterir. Dinlenmeye değmediğini düşünen bir kişi hızlı şekilde konuşur. Çünkü değmediğini düşündüğü için başkalarını bekletmek istemez. Sakince konuşan bir kişinin güvenini hissetmeyebilirsiniz, birkaç kez yapmayı deneyin. Kendinizi daha güvenli hissetmenizi sağlayacaktır.
8 - Dik Durun
Özgüven ile ilgili konularda her daim dik durmak, düzgün bir duruşa sahip olmak öneri olarak karşımıza çıkar.
9 - Gülümseyin
Güleryüzlü olmak bir önceki yazıda geçen “yavaş konuşmak” gibi basit; ama etkili bir ipucu. Kendinizi iyi, rahat hissetmenizi ve başkalarına karşı da nazik olmanızı sağlar.
10 - Aktif Olun
Bir şeyler yapmak hiçbir şey yapmamaktan iyidir. Belki başarısız olursunuz, belki hatalar yaparsınız; ama en azından dersler çıkarıp öğrenirsiniz. Hayatın bir parçası bu. Rahatlık ve üşengeçlik alanından çık, harekete geç.