Nanjing Müzesi Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, Çin'in doğu eyaletlerinden Jiangsu'da 2500 yıllık mezardan yumurta dolu bir çömlek ortaya çıkardılar. Çömlekteki yumurtalardan yalnızca bir tanesi kırıktı, kırılmayan yumurtaların içindeki organik maddeler modern teknik cihazlarla kontrol edilecek.
Arkeologlar, Çin’in Jiangsu (Changzhou) eyaletinin Liyang kenti sınırlarındaki Shangxing kasabasında, 2.500 yıl öncesine tarihlenen mezarda arkeolojik çalışmalar gerçekleştiren Nanjing Müzesi Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, pazartesi günü mezarda çömlekler buldular.
Ağızları kapaklı çömleklerden biri yumurtalarla doluydu ve yumurtalardan sadece bir tanesi kırılmıştı. Binlerce yıllık yumurtalara zarar vermememek için dokunmaktan kaçınan arkeologların umudu modern teknolojik imkanlar. Yumurtanın bulunduğu çömlekler, daha sonraki çalışmalar için sabit sıcaklık ve nem oranına sahip bir dolapta muhafaza edilecek.
Arkeolog Zhou Hengming, çömleğin içinin röntgeni çekilerek ve X ışınları sayesinde kaç yumurta olduğunun tespit edileceğini söyledi.
Arkeoloji Enstitüsü başkanı Lin Liugen, “Yumurtaların akı ve sarısı büyük ihtimalle çürümüştür ama teknolojik olanaklarla korunmuş DNA dokularına ulaşılabileceğinizi umuyoruz.” dedi.
Mezarların ahiret inançları ve insanların yaşam alışkanlıkları yansıtabildiğini söyleyen Lin Liugen, "dolayısıyla mezardaki insanın yaşarken yumurta yemeyi sevdiği ve öldükten sonra da ona böyle bir mezar hediyesi uygun görülmüş olabilir. Öte yandan yumurtalar yeni yaşamlar ortaya çıkarır. Bu açıdan bakılırsa mezarda bulunan çömlek, yaşamın sürekliliğini sembolize ediyor da olabilir.” yorumunda bulundu.
Antik Çin mezarlarında daha önce de yumurtanın mear hediyesi olarak kullanıldığı görülmüştü. Fakat yumurtaların organik yapısı, kabuğu dahil uzun süre bozulmadan korunmaya müsait değil. 2015 yılında, Çin'in Guizhou Eyaletinde 2 bin yıllık bir mezarda bozulmamış bir yumurta bulunmuştu. Ancak dikkatsizlik sonucu yumurtanın kabuğu arkeologların fırçasına çarparak kırılmıştı.