Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Beyin Göçü Zirveye Ulaştı!

GENEL

Türkiye'den yükseköğretim mezunlarının beyin göçü hızla artıyor. Özellikle ABD ve Almanya'ya yönelen mezunlar, en çok bilişim ve mühendislik alanlarından geliyor.

Türkiye'de geçen yıl yükseköğretim mezunları arasında beyin göçü oranı yüzde 2'ye ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, mezunlar en çok ABD'ye gitmeyi tercih etti.

2015 yılında yüzde 1,6 olan beyin göçü oranı, 2023'te yüzde 2'ye yükseldi. Kadınlarda bu oran yüzde 1,6 iken, erkeklerde yüzde 2,4 olarak kaydedildi.

EN YÜKSEK BEYİN GÖÇÜ HANGİ ALANLARDA?

Beyin göçünün en yoğun yaşandığı alan bilişim ve iletişim teknolojileri oldu. Bu alanda beyin göçü oranı yüzde 6,8 olarak belirlendi. Mühendislik, imalat ve inşaat yüzde 4,4 ile ikinci sırada yer aldı. Doğa bilimleri, matematik ve istatistik ise yüzde 2,6 oranıyla üçüncü sırada.Moleküler biyoloji ve genetik, yüzde 17,9 ile en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programı olarak öne çıktı. Bu programı, biyomühendislik yüzde 10,2, işletme mühendisliği yüzde 9,8 ile izledi.

MEZUNLARIN GÖÇ ETTİĞİ ÜLKELER

Yükseköğretim mezunları, göç için en çok ABD'yi tercih etti. ABD'yi yüzde 17,5 ile Almanya, yüzde 11,2 ile Birleşik Krallık, yüzde 6,9 ile Hollanda ve yüzde 4,9 ile Kanada takip etti. ABD ve Kanada'ya göç edenlerin en büyük kısmını işletme mezunları oluştururken, Avrupa ülkelerine en çok bilgisayar mühendisliği mezunları yöneldi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.