İmar barışı kapsamında kayıt altına alınan yapılar Maliye'nin resmi kayıtlarında yer aldı. Elektrik, suyu olduğu halde tapuda arsa mülkiyetine kayıtlı binalarda yaşanan sorunlar da tek tek çözülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, imar barışıyla ilgili sorulara cevap verirken, kapsamının genişletilmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.
Bakan Kurum, yapı kayıt bedeli ödemesinin 31 Aralık 2019'da sona erdiğinden bahsederek, Türkiye'de 3 milyon 141 bin adet Yapı Kayıt Belgesi başvurusunun gerçekleştiğini, bu kapsamda 7 milyon 238 bin adet bağımsız bölüm için belge verildiğini kaydetti.
Yapı kayıt belgesinin sadece 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen yapılar için alınabildiğinin altını çizen Bakan Kurum, "Bu tarihten sonra ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı yapılan yapıların, aykırılıkların imar barışı kapsamına alınması söz konusu değildir. Kesinlikle uygulamadan faydalanılması mümkün değil. Bu tarihten sonra yapılan yapılar için alınan belgelerin iptal edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
E-DEVLET ÜZERİNDEN OLUŞTURULUYOR
Bakan Kurum, yapı kayıt belgesi başvurularının e-devlet üzerinden yapıyla ilgili bilgilerin beyan edilmesi ve bedelin ödenmesi amacıyla otomatik yapıldığını, herhangi bir idare tarafından onaylanmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Bakan kurum, yapı denetim belgesinde yer alan beyanların doğruluk ve belgenin geçerliliğinin incelendiğini, usulsüz olanların iptal edildiğini sözlerine ekledi.
CEZALAR İPTAL EDİLDİ, ABONELİKLER YAPILDI
Başvuru yapanların konutun mülkiyet, imar, ruhsat sorunu çözüme kavuşturulurken, kayıt belgesine sahip evlerde tapu gibi hüviyet oluşturuldu. Kayıt belgesi bulunan binalarda yıkıma ara verildi. Tapu kayıtlarında arsa mülkiyetli olması nedeniyle aboneliği verilmeyen vatandaşların sorunları da çözüme kavuştu. Cezalar iptal edilip, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı tamamlandı.