Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Yatırımcılar eurobond fiyatlarını fırsata çevirdi

EKONOMİ

Finansal piyasalarda risk priminin 600'lü seviyeleri gördüğü son 1,5 yıllık dönemde para farklı enstrümanlara kaydı.

Birikimini dolarda tutanların düşük faiz nedeniyle döviz mevduatı yerine daha yüksek faiz veren ve risk priminin yükselmesiyle fiyatı düşen eurobond'lara yöneldiği anlaşıyor.

Türkiye'deki gerçek kişilerin eurobond hesapları geçen yıldan bu yana yüzde 81 arttı. Tüzel kişilerin eurobond stoku ise yüzde 30 yükseldi.

RİSKLER VE FIRSATLAR ŞU ŞEKİLDE;

Eurobond almanın en önemli riski, ülke risk primi CDS. CDS oranlarının yükselmesi eurobond fiyatlarının gerilemesine neden oluyor. Türkiye'nin risk priminin aşırı yükseldiği dönemlerde eurobond fiyatları aşırı ucuzlamakta.
Eurobond'lar bir alternatif oluşturmakla birlikte yakından takip edilmeyi gerektiriyor. Düzenli takip etmeyenler açısından ise avantaj teşkil etmeyebileceğini hatırlatmakta yarar var.

ABD'de faizler arttıkça para, risk primi yüksek ülkelerden güvenli limanlara kayıyor. Bu nedenle önemli ikinci faktör olarak gelişmiş ülkelerdeki olası faiz artışları dikkat çekiyor.

Eurobond almak parası sürekli dolarda kalan ancak çekmek için de sık ihtiyaç duymayanlar için avantajlı. Eurobond'un sağladığı avantaj döviz faizlerine göre daha yüksek faiz sağlaması.

Eurobondlar için en iyi alım karamsarlığın yüksek olduğu ortamlarda sert düşen fiyatlar.

Uzun vadeli alınan eurobond'larda para uzun vadeli bağlanmış olur. Küresel bazda finansal piyasalarda çok güçlü dalgalanmalar olabilmekte. Bu nedenle eurobond'lar yatırımcılar için her zaman cazip olmayabilir.

Bankaların alım ve satım makasları yüksek, bu nedenle kısa vadeli al-sat'larla kazanmak zor.

Yüksek faiz veren şirketlerin eurobond'larını alırken dikkatli olmalı. Şirketten kaynaklanan olumsuz bir gelişme bağlanan paranın kaybıyla sonuçlanabilir.

PEKİ YA NEDİR BU EUROBOND?

Eurobond devletlerin veya şirketlerin ülke dışında kaynak temini için, uluslararası piyasalarda yabancı para birimi üzerinden satışa sundukları, uzun vadeli borçlanma aracı. Ülkemizde ağırlıklı olarak dolar veya euro cinsinden eurobond ihraç edilmektedir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.