Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Kamuda çalışan mühendislerin maaş isyanı

EKONOMİ

Kamu Mühendesileri Platformu, yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, “Teknik Sorumluluk Tazminatı, ek ödeme, ek gösterge, ilave emeklilik ödeneği” talebinde bulundu.

Kamuda çalışan mühendislerin maaşları tepkilere neden olurken, üst düzey bürokratlarla ve orta düzeydeki memurlar arasında uçurum gün geçtikçe daha da açılıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Kamu Mühendisleri Platformu yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek taleplerini sıraladı.  

TEKNİK SORUMLULUK TAZMİNATI

Kamu Mühendisleri Platformu, Kamu Mühendislerine verilen maaşın çok düşük seviyelerde olduğunu belirterek sorumluluk ve özverili çalışmalarının karşılığı olarak “TEKNİK SORUMLULUK TAZMİNATI’’ adı altında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Platform, “Türkiye’de bir çok eserim yapımı ülkemizdeki mühendislerin öncülüğünde gerçekleştirilmektedir. 2022 yılı fiyatlarıyla milyarlarca liralık projelerin Ar-Ge sürecinde, projelendirme aşamasında, ihale sürecinde, yapım süresinde (kontrollük ve kabul işlemleri) ve bakım aşamasında kısacası bu projelerin her aşamasında yer alan Kamu Mühendisleri yer almaktadır. 2022 yılında kamu kurumları tarafından yürütülen 3.134 adet projeye toplam 184,3 milyar TL ödenek tahsis edilmiş, 2023 yılında ise bu tip projelere kamunun yatırım miktarının 643,2 milyar TL olacağı tahmin edilmektedir.

Söz konusu projelere ait şartnamelerin, ihale dokümanlarının hazırlanması, kontrollük ve kabullerinin biz “Kamu Mühendisleri” tarafından gerçekleştirilmesi ve yapılan bu eserlerin sorumluluğuna rağmen ne yazıktır ki kamu da görev yapan bir mühendisin ortalama maaşı 2023 ocak ayı verilerine göre sadece 17.900 TL’dir. Tüm bu eserlerin icra edilmesindeki sorumluluk göz önünde bulundurulduğunda Kamu Mühendislerine verilen maaşın çok düşük seviyelerde kaldığı görülmektedir. Kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak “TEKNİK SORUMLULUK TAZMİNATI’’ adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

ADİL BİR MAAŞ-GELİR DENGESİ

Mühendisler arasında adil bir maaş/gelir dengesinin olmadığına da değinen Platform açıklamasında, “Kamu Mühendislerinin Hâlihazırdaki Durumlarına Genel Bir Bakış Bundan 10 yıl öncesinde mühendis, hakim-savcı ve doktorlar birbirlerine çok yakın gelir elde etmekteydiler. Yıllar içerisinde hakim, savcı ve doktorların maaşlarına çeşitli düzenlemelerle iyileştirmeler yapıldı ancak bu süreçte biz kamu mühendisleri unutulduk. Şu anda kamuda çalışan hakim ve savcılar, bir kamu mühendisinin 2-3 katı maaş almakta, yine kamuda çalışan doktorlar bir kamu mühendisinin 3-5 katı maaş almaktadırlar.

‘MESLEK GRUPLARI ARASINDA MAAŞ FARKI’ SORUNU

Kariyer meslek grupları içerisinde denk mesleklerin; hakim-savcı, doktorların kamuda görev süreleri ile orantılı olarak maaş farklılıkları vardır fakat mühendislik mesleğinde kamuda görev süreleri ile orantılı olarak maaş farkı yok sayılacak kadar azdır. Bu durum ciddi bir mağduriyete sebep olmaktadır. Yani; kamuya yeni atanan bir hakimin maaşı ile meslekte 15-20 yılını tamamlayan hakim arasında ciddi bir maaş/gelir farkı oluşmaktadır. Bu durum meslekte hizmet olarak kademe ve derece bakımdan ilerleyen kişinin devlet tarafından ödüllendirilmesidir. Fakat mühendislik mesleğinde durum böyle değildir. Kamuya yeni atanan bir mühendis ile meslekte 15-20 yılını tamamlayan mühendis arasında maaş farkı neredeyse yoktur. Bu durum mühendisler arasında adil bir maaş/gelir dengesinin olmadığının göstergesidir. Bu mağduriyetin giderilmesi için, kamu mühendislerinin hizmet süresi göz önüne alınarak en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarı üzerinden belirli oranlarda maaşlarında dengi mesleklerde olduğu gibi mühendislere de uygulanarak maaş artışının sağlanması gereklidir. Bu sayede bilgi, tecrübe ve hizmet ödüllendirilmiş olacaktır.

Ayrıca kamuoyunda 3600 ek gösterge çalışması olarak bilenen düzenlemede Ek göstergelerimiz 3600’den 4200’e çıkartılmıştır. Ancak bu değişiklik biz mühendislerin; aylık maaşları, emekli aylık maaşları ve emekli ikramiyelerine neredeyse hiç artış sağlamamıştır. Çünkü ek gösterge yansıtma oranlarımız 3600(dahil)-4800(hariç) arası sabit %145’tir. Bu konudaki mağduriyetimizin giderilmesi için kamu mühendislerin talebi ek göstergelerimizin en az 6400, ek gösterge yansıtma katsayılarımızın da en az % 195 olması yönündedir” ifadelerine yer verdi.

 ‘MÜHENDİSLİK MESLEK KANUNU DÜZENLENMELİ’

Kamu mühendislerinin ülkenin her alanda gelişmesi için büyük sorumluluklar altında faaliyet gösterdiğine dikkat çekilen açıklamanın devamında ise şu ifadeler kaydedildi: “Otoyol, köprü, tünel, baraj, hastane, okul, demiryolu, tarım ve ormancılık, TOKİ, enerji santralleri, uçak pistleri, tersane ve atölyeler, tren projeleri, bilişim sistemleri ve diğer tesislerin Ar-Ge, teknik şartname ve projelendirme, ihale, yapım, (kontrollük ve kabul işlemleri), işletme ve bakım aşamalarında aktif rol almaktadırlar. Söz konusu işlerin teknik olarak tasarlanması, yapılması, bakımı ve işletilmesiyle ilgili ciddi anlamda sorumluluk almaktadırlar. Kamuda çalışan mühendislerin özlük haklarının yıllar içinde dengi olan hâkim, savcı ve doktorluk gibi mesleklerin çok gerisinde kaldığı görülmektedir. Son zamanlarda; sağlık personelleri, öğretmenler, adalet personelleri, akademisyenler, din görevlileri gibi birçok kamu personeline çeşitli düzenlemelerle iyileştirmeler yapılmıştır. Ancak bu iyileştirmeler yapılırken Kamudaki mühendislerin ihmal edilmesi mühendislerin çalışma huzurunu, barışını olumsuz etkilemiştir. Türkiye’nin gelişmesi ve daha ileriye taşınması için yıllarını vermiş emekli mühendislerin alım güçleri çok düşmüştür. Bu sebepten kamudan emekli olan mühendisler birçok sektörde çalışmaya devam etmektedir. Bu durum genç mühendislerin istihdamında sıkıntı oluşturmaktadır. Bu nedenle emekli mühendislerin de özlük haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Eşdeğer kariyere sahip meslek gruplarına yönelik yapılan ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenlemenin yapılması gerekmektedir. Ülkemizde teknik hizmetler sınıfının en üst noktasında görev yapan ve özel ihtisas gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma şartları, kariyer basamakları, meslekte uzmanlaşmanın ve mesleki gelişimin düzenlenmesine gereksinim bulunmaktadır. Bu konuda “Mühendislik Meslek Kanunu”nun düzenlenmesi hem mesleki standartlaşmanın hem de Türkiye’nin inovasyon gelişimde merkez olmasına katkı sağlayacaktır.”

Platform son olarak şu taleplerini sıraladı:

 “*Kamuda çalışan tüm mühendislere “Teknik Sorumluluk Tazminatı” adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması,

*Ek ödemelerimizin (dengimiz olan hakim-savcı ve doktorluk gibi meslekler göz önünde bulundurularak)arttırılması,

*Ek göstergelerimizin (en az 6400 olması), Ek gösterge yansıtma oranlarımızın (en az % 195 olması), Özel hizmet tazminat oranlarının (en az %250 olması), Aylık tutarımızın, Yan ödeme oranının, Taban aylık katsayısının, Sözleşme ücretlerimizin kamuda çalışan tüm mühendisler için arttırılması,

* Tüm gelirlerin emekliliğe katkı sağlamasını ve emekli mühendisler içinde ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenlemenin (en az 15000 gösterge) yapılmasını talep ediyoruz.”

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.