Türkiye ekonomisindeki güçlenme uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkatini çekti.
Geçtiğimiz günlerde Moody's, Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahmini 2,6'dan yüzde 4,2'ye, gelecek yıl için ise yüzde 2'den yüzde 3'e yükselmişti.
Fitch Ratings de Türkiye'nin kredi görünümünü revize etti.
Kuruluştan yapılan açıklamada Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunun 'B' olarak teyit edildiği, kredi notu görünümünün ise negatiften durağana çevrildiği bildirildi.
Görünümün durağana revize edilmesinin kısa vadeli makrofinansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika bileşimine dönüşü yansıttığı vurgulandı.
Merkez Bankası'nın hamleleri
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haziran ayından bu yana politika faizini 1650 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardığı anımsatılan açıklamada TCMB'nin politika faizini 2023 yılı sonuna kadar yüzde 35'e çıkaracağının ve 2024'te de bu seviyede tutacağının tahmin edildiği, para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek düzeyde belirsizlik olduğu iddia edildi.
Brüt uluslararası rezervlerin mayıs ortasından bu yana gözle görülür şekilde toparlandığına dikkati çekilerek rezervlerin 2023 sonuna kadar 115 milyar dolara ulaşacağının ve 2024'te nispeten istikrarlı kalacağının tahmin edildiği kaydedildi.
Enflasyon tahminlerine de yer verilen açıklamada 2023'te ortalama enflasyonun yüzde 51, yıl sonu enflasyonun ise yüzde 65 olacağının öngörüldüğü aktarıldı.
Fitch büyümenin 2023'te yüzde 4,3'e ulaşacağını tahmin ediyor
Fitch Ratings açıklamasında ekonomik büyümenin 2023'te yüzde 4,3'e ulaşacağının, 2024'te ise yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi.
Türkiye'nin seçimlerden sonra NATO müttefikleriyle ilişkileri geliştirmek için hızla harekete geçtiği, Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik müzakere sürecini canlandırma niyetinin sinyalini verdiği ve bölge ülkeleriyle ilişkilerini yeniden inşa etmeye devam ettiği belirtildi.
Türkiye'nin tahıl koridorunun genişletilmesi konusunda müzakereler yaparak Ukrayna'daki savaş konusunda aktif bir diplomatik rol oynamaya devam ettiği vurgulandı.
Fitch'in olası not yükselmesini sağlayabilecek faktörlere de değinilen açıklamada mevcut politika normalleştirme ve yeniden dengelenme sürecinin sürdürülebilirliğine olan güvenin artması, bunun sonucunda enflasyonda sürekli bir düşüş de dahil olmak üzere makroekonomik istikrarın iyileşmesinin pozitif etki yapabileceği belirtildi.
Cari işlemler açığının sürekli daralması, sermaye girişlerinin artması, uluslararası rezervler düzeyinde ve bileşiminde iyileşmeler ve dolarizasyonun azalması nedeniyle dış kırılganlıklardaki azalmanın olası not artırımına neden olabileceği bildirildi.