Bu yıl baraj sınırlamasının kalktığını belirten Rehberlik ve Eğitim Uzmanı Tolga Özcan, ‘’2018 yılında TYT-AYT sınavları çıktığı zaman baraj vardı. Bizim TYT dediğimiz Temel Yeterlilik sınavında 150 puan, AYT yani Alan Yeterlilik sınavında 180 puan ve üstü alan adaylar tercih yapabiliyordu. ÖSYM, bu puan ve barajları kaldırdı. Mesela, bir aday 150 puan alamadığı takdirde TYT alanında yani iki yıllık üniversitelere tercih yapamıyordu.
AYT’de ise 180 puanı alamayan adaylar lisans tercihi yapamıyordu. Geçen sene yaklaşık 1 milyon aday baraj altı kalmıştı. Bu azımsanmayacak kadar önemli bir rakam. Yani yüzdelik dilime vurduğumuz zaman hemen hemen adayların yüzde 50’si baraj altı kaldığı görüldü. Bundan dolayı ÖSYM ve YÖK buna bir çözüm bulmak istedi. YÖK’te, baraj sınırlamasının kalkmasını önererek böyle bir çözüm buldu’’ ifadelerini kullandı.
Barajın Kalkması Ne Anlama Geliyor?
Barajın kalktığı süreçte adayların kafasının karıştığını söyleyen Özcan, ‘’Öğrenciler bu konuda çok panik ve tereddüt yaşadı. Bize bu konuda çok sorular geldi tabi. Ama bu barajın kalkması aslında avantaj oldu. Öğrenciler bir yandan rahatladı. Çünkü aday, 149 puan aldığı zaman tercih yapamıyordu. Ya da bir aday 179 puan aldığı zaman tercih yapamıyordu. Bu sene ilk defa ÖSYM ve YÖK 3. Bir tercih hakkı açtı. Barajı geçemeyen adaylar için TYT puan türünü 140’a, AYT puan türünü de 170’e indirdi. Buna rağmen yine tercih yapamayan adaylar vardı. Bu da yeterli olmadı çünkü sıfır çeken aday sayısı çoktu. Yani bu adaletli bir şey değildi.
Şöyle ki, mesela biz barajı koyduk ama neye göre koyduk, bunun kriteri nedir? Neden 100 değil ya da 130 ya da 150 değil de 180 ile sınırlandırdık? Yani bunun bir bilimsel açıklaması yoktur. Biz bu barajların olmasını çok tasvip etmiyorduk. Çünkü bu barajı neye göre belirliyorduk? Yani bunun bir bilimsel açıklaması yok, pedegolojik açıklaması yok, eğitim açıklaması yok. Yani barajın kalkması iyi oldu. Özellikle Meslek Sağlık Teknik Anadolu çıkışlı öğrenciler için iyi oldu. Diyelim ben TYT sınava girdim, sınavda ben bir soru yaptığım zaman benim puanım hesaplanıyor ve ben tercih yapma hakkına sahip oluyorum. Baraj sorunu olmadan yaptığım bir soru benim tercih yapabilme hakkını bana veriyor’’ ifadelerine yer verdi.