Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

"Dünyanın ilk üniversitesi nerede?"

EĞİTİM

Dünyanın ilk üniversitesi nerede, ne zaman ve kim tarafından kuruldu? İşte detaylar...

10. yüzyıldan sonra Avrupa'da kurulmuş olan en eski üniversiteler ve ülkeleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Bologna Üniversitesi - İtalya

 2- Sorbonna Üniversitesi - Fransa 3- Naples Federico Üniversitesi - İtalya

 4- Coinbra Üniversitesi - Portekiz

 Dünyanın İlk Üniversitesi Nerede, Ne Zaman Kuruldu?

 Dünyanın ilk üniversitesi Abbasiler döneminde Bağdat'ta kurulmuştur. 750 yılında Emevi Devletini yıkan Abbasi Devletinde İslam kültürü ve sanatı gelişmiştir. Aynı zamanda matematik, astronomi, mantık ve geometri gibi temel bilimlerde de birçok çalışmalar yapılmıştır.

 Bunun en büyük nedeni Abbasi döneminde kurulan eğitim kurumlarının çokluğudur. Kurulan ilk üniversitesi ise bugünkü adıyla Harran Üniversitesidir. Bu eğitim kurumunda, günümüzdeki gibi birçok farklı bölüm vardı. İlahiyat bölümünde kelam, fıkıh, hadis gibi İslam ilimleri öğretiliyordu.

 Harun Reşid'in halife olduğu dönemde Harran Üniversitesinde teknik bilimler de öğretilmeye başlandı. Bunların başında matematik ve astronomi gibi uzmanlık alanları geliyordu. O dönem Harran Üniversitesinde eğitim gören birçok öğrenci, hem pozitif bilimlere hem de İslam bilimlerine dair eserler verdi. Bu eserler Latince, İtalyanca ve İngilizce dillerine çevrildi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.