Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Orta Asya’yı korkutan gerginlik

DÜNYA

Kırgızistan ile Tacikistan arasında yerel halkın su paylaşımı konusunda taşlı-sopalı başlayan kavgası iki ülke ordusunu karşı karşıya getirirken çatışmalarda dört günde 49 kişi öldü.

Kırgızistan-Tacikistan-Özbekistan arasında ‘şeytan üçgeni’ diye anılan sınır bölgesinde su ve toprak kavgası silahlı çatışmaya dönüştü. Kırgızistan ile Tacikistan arasında 28 Nisan günü başlayan çatışmalarda şu ana kadar 49 kişi hayatını kaybederken 250’nin üzerinde kişinin de yaralandığı bildirildi.

TAŞLI-SOPALI BAŞLADI

Gerilim Kırgızistan’ın Batken vilayetinde patlak verdi. Kırgız yerel yönetiminin sulama kanallarına eşit miktarda su vermediğini savunan komşu Tacikler, taş ve sopalarla Kırgızlara saldırdı. Olayların büyümesi 29 Nisan’da iki devleti karşı karşıya getirdi. Tacikistan ile Kırgızistan sınır muhafız birlikleri ağır silahlarla sınıra dayanarak ateş açtı. Taciklerin ateşi sonucu Kırgızistan köylerinde çok sayıda ev harabeye döndü.

Kırgızistan Sağlık Bakanı Eliz Sultanbekova Bişkek’te yaptığı açıklamada güvenlik nedeniyle 27 bin vatandaşın sınırdan tahliye edildiğini duyurdu. Bölgedeki çatışmaların savaşa dönüşme riski üzerine Rusya devreye girdi. Rusya’nın başını çektiği Müşterek Güvenlik Anlaşması üye ülkesi olan Kırgızistan ile Tacikistan’a telkinlerde bulunan Moskova, 29 Nisan akşamı tarafları ateşkese ikna etti. Rusya lideri Vladimir Putin, Sözcüsü Dmitriy Peskov aracılığıyla yaptığı açıklamada arabuluculuğa hazır olduğunu da ilan etti.

ÇATIŞMALAR DURMADI

Anlaşmaya rağmen sınır bölgesinde çatışmalar aralıklarla devam ederken dün Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman arasında ilk telefon görüşmesi gerçekleşti. Liderlerin ateşkes anlaşmasının hayata geçirilmesi için ortak komisyon oluşturma kararı aldıkları belirtildi. Tarafların sınırdaki ağır silahları geri çekme emri verecekleri de belirtildi.

SORUN PAYLAŞILAMAYAN SOVYET MİRASI

Kırgızistan ile Tacikistan arasında 980 kilometrelik kara sınırı bulunuyor. Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra alelacele ilan edilen bağımsızlıklar ülke sınırlarını belirsiz bıraktı.

Günümüzde iki ülke arasındaki sınırın yüzde 30’luk bölümü çözüm bekliyor. Kimi bölgede Kırgızistan içinde Tacik bölgeleri oluşurken, başka kesimlerde Tacikistan içlerinde Kırgız yerleşimler varlıklarını sürdürmeye devam ediyor. Benzer durum Özbekistan ile de yaşanıyor.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.