Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran "emeklilik reformuna" karşı genel grev ilan edildi. Meclis’te ilgili komisyonda görüşmeleri süren ve 6 Şubat’ta genel kurulda gündeme gelecek olan tasarıya karşı başlayan grevde sendikaların çağrısıyla çok sayıda kentte enerji, ulaşım, eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok sektörde iş bırakıldı, yürüyüş ve eylemler düzenlendi.
300 NOKTADA EYLEM
Fransa basınında yer alan haberlere göre, ülke genelinde 300’den fazla noktada emeklilik yaşını 64’e çıkarmayı hedefleyen tasarı protesto edilecek. Paris Belediyesi yaptığı açıklamada greve destek için kapalı olduklarını duyurdu. Fransa'nın Bayonne Limanı'nda da kamyonların geçişi engellendi. Limanlarda, enerji santrallerinde ve rafinerilerde 48 saatlik grev ve blokajların uygulanmasına başlandı. Çok sayıda sendikayı bünyesinde barındıran Genel İş Sendikası (CGT), ülkenin ana enerji sağlayıcısı konumundaki EDF santrallerinde elektrik üretiminin 3 bin vatlık bir düşüş kaydedilmeye başladığını açıkladı. Öte yandan, TotalEnergies’ye bağlı rafineri ve depolarda çalışanların tamamına yakını grev kararı aldı.
ÜNİVERSİTELERDEN DESTEK
Paris merkezli Avrupa’nın önde gelen sosyal bilimler üniversitelerinden Science Po çalışanları ve öğrencileri de grev ve protestolara destek verdi. Fransa İçişleri Bakanlığı ise gösteriler kapsamında ülke genelinde 11 bin polis ve jandarma görevlendirildiğini açıkladı.
ULAŞIM DURDU
Grev nedeniyle ülke genelinde ulaşım durdu. Başta başkent Paris olmak üzere özellikle ulaşım sektöründeki çalışanların yoğun bir şekilde greve katılımı dolayısıyla demiryolları ve metro seferleri önemli ölçüde durdu. Fransa’nın resmi demiryolu işletmecisi SNCF, yolculardan seyahatlerini iptal etmesini veya ertelenmesini talep etti. SNCF’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, 31 Ocak'ta tüm tren hatlarında önemli aksamalar yaşanacağı belirtildi. Açıklamada, “Planladığınız seyahatlerinizi mümkünse iptal etmenizi ya da ertelemenizi ve uzaktan çalışmayı tercih etmenizi öneririz” ifadeleri kullanıldı.
Bir milyondan fazla kişinin katılımının hedeflendiği grev ve eylemlerde birçok noktada polisin saldırısı gerçekleşti
6-7-8 ŞUBAT’TA GREV KARARI
Genel İş Sendikası (CGT) bünyesindeki Enerji ve Maden Sendikaları Genel Sekreteri Fabrice Coudour, sendikaların 6-7-8 Şubat'ta greve gideceğini açıkladı. Diğer yandan CGT de Fransız petrol devi Total Energies başta olmak üzere ülkedeki petrol rafinerilerinde 6 Şubat'ta grev kararı aldı. CGT ve Sud-Rail sendikaları, 6-7 Şubat için demiryolu çalışanlarını da kapsayan grev kararı almıştı.
EMEKLİLİK YASASINDA NE VAR?
Başbakan Elisabeth Borne, emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı olacağını kaydetmişti.
Emeklilik reformuna karşı 19 Ocak’ta ülke genelinde düzenlenen gösterilere 2 milyon kişi katılırken, önde gelen 8 sendika, halkı bugün tekrar sokağa çıkmaya çağırmıştı