Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), gazeteciler ile Plaza Otel’de kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Toplantıya Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti ile çok sayıda gazeteci katıldı.
KÜRTÇE SEÇMELİ DİL İÇİN ÇAĞRI
Burada ilk olarak DTSO Başkanı Mehmet Kaya yaptığı konuşmada, çalışma ve projelerine değindi. Kaya, bu çalışma ve projelerin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini ifade ederek, seçmeli Kürtçe derse dair kampanyalarına dikkat çekti. Kaya, “DTSO olarak kampanya başlattık. Kürtçe seçmeli dil dersini seçen çocuklarımıza hediye anlamında en iyi edebiyat Kürtçe kompozisyon yazan öğrencilerimize tablet hediye etme ile ilgili bir çalışmamız oldu. 130 civarında kompozisyon yazarak bize başvuran çocuklarımıza ayrım yapmadan tablet hediye ettik. Seçmeli ders için 10 Şubat’a kadar uzatılan bir başvuru süreci var. Buradan hem velilerimize ve çocuklarımıza seçmeli ders için duyuru yapmak istiyoruz. Dilimizi unutmamak ve ana dilimizi konuşmak tabi ki ülkedeki demokratik taleplerimizin en önde gelen maddelerinden bir tanesi. Bunun oluşması içinde dilimizi unutmamamız ve dilimizi kullanmamız gerekiyor. Bunun içinde bizim çalışmalarımız elbette devam edecek. Herkesin buna destek sunması gerekiyor” şeklinde konuştu.
‘KADIN VE GENÇLER İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ’
Ardından söz alan DTSO Meclisi Başkanı Nevin İl ise önlerine koydukları en önemli projelerden birinin hem kadınları hem gençleri çalışma hayatının içerisine koymak ve toplumsallaştırmak olduğunu söyledi. İl, hem gençler hem kadınlarla ilgili çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
‘KADIN KATILIMI KONUSUNDA CİDDİ BİR ARTIŞ OLDU’
Kadınlara dönük özel çalışmalar yürüttüklerini dile getiren İl, "Basın bize çok önemli destekler verdi. İş başına geldikten sonra dört kadın üye ile başladık. İki tanesi meclis üyesi iki tanesi komite üyesiydi. Biz 2018-2019 sürecinde yaptığımız çalışmalarda genç kadınlar ve girişimci kadınlarla yoğun bir fikir alışverişinde bulunduk. Ve 2019 yılında kadın meclisimizi kurduk. Bin 900 girişimci kadın sayımız oluştu. Kadınların katılımı konusunda ciddi bir başlangıç oldu" dedi.
‘KADIN İSTİHDAMDA YOKSA YAŞAM YOKTUR’
Bugün sayılarının 4 bini aştığını, şu an mevcut 2 bin kadın girişimcinin aktif olarak çalıştığı bilgisini paylaşan Nevin, "Kadınlar hayatta yoksa bir taraf yok. Kadın istihdamda yoksa yaşam yoktur. Toplumsal cinsiyet eşitliğinde bulunduğumuz yere kadının mücadelesiyle geldik. Dört kişiyle başladığımız bu hikayeye, dört yıl sonra kırk iki kişiyle devam ediyoruz. Biz umut ediyoruz ki toplumsal cinsiyet konusunda attığımız adımlar bütün kurum ve kuruluşlarında olur. Biz DTSO olarak toplumda kadınların var olmasını sunuyoruz. Bu, hepimizin desteğiyle ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle oldu" diye konuştu.
Toplantı, gazetecilerin sorduğu sorulara verilen yanıtlarla sona erdi.