Türkiye Ekspres Haber | Son Dakika | Güncel Haberin Adresi

Diyarbakır'daki YKS mağdurları Meclis gündeminde

Diyarbakır

Diyarbakır’da deprem nedeniyle sınav giriş yerleri başka illere verilen öğrencilerin mağduriyetini meclise taşıyan Diyarbakır CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Kendi ortamı dışında tercih etmediği bir ilde sınava girmek öğrencilerde travmaya yol açmaktadır. Bu travma Diyarbakır’da binlerce öğrenciye yaşatılıyor ve yaşatılacak ”dedi.

ÖSYM tarafından 17-18 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek adayların sınav giriş yerleri erişime açıldı. Ancak, Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu depremzede YKS öğrencilerinin sınav giriş yerlerinin ikametleri dışındaki başka illere atandığı ortaya çıktı. Yaşanan durum nedeniyle öğrencilerin tepki gösterdiği ÖSYM ise, deprem bölgesinde sınav başvurularındaki artışla birlikte bölgedeki bina kapasitesinin çok üzerinde aday sayısına ulaşıldığı için bazı adayların ikametleri dışındaki sınav merkezlerine atandığını açıklayarak, depremzede öğrencilere ulaşım ve barınma desteği sağlanacağını duyurdu.

Başka şehirlerde sınava girecek adaylara yol ve barınma desteğinin başlamasıyla kaymakamlıklarda saatlerce bekleyen öğrencilerin birçoğu yardımdan faydalanamadı. başvuru süreci içinde belgelerini ibraz etmek zorunda kalan öğrencilerin mağduriyetini meclise taşıyan Diyarbakır CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AFAD ve İçişleri Bakanlığına öğrencilerin bu mağduriyetine son verilmesi çağrısında bulundu.

“DİYARBAKIR’DA ÖĞRENCİLERE TRAVMA YAŞATILIYOR”

Diyarbakır dışında sınava girecek öğrencilerin travma yaşadığına dikkat çeken Sezgin Tanrıkulu, “YKS sınavı cumartesi-pazar günü yapılacak. Bu yıl Diyarbakır’da YKS’ye 140 bin öğrenci girecek. Bu öğrencilerden binlercesi tercihleri Diyarbakır olmasına rağmen Diyarbakır dışında sınava girecekler.  Yaklaşık 15 gündür Diyarbakır’da mağduriyetler yaşanıyor. Üniversite sınavının önemini hepimiz biliyoruz. Kendi ortamı dışında tercih etmediği bir ilde sınava girmek öğrenciler bakımından bir travmadır. Bu travma Diyarbakır’da binlerce öğrenciye maalesef yaşatılıyor ve yaşatılacak. Doğru bir planlama yapılamamış. ÖSYM Başkanlığı geçen yıla nazaran çok fazla adayın başvuru yaptığını ve yeterli bina olmadığını iddia etti. Ancak Diyarbakır’da sınavın yapılabileceği çok sayıda kamu binası var. Askeri kışlalar var. Sınavın yapılacağı birçok bina bulunmasına rağmen bunlar yeterince planlanmadı. Ve maalesef binlerce öğrenci Diyarbakır dışına sınava girecek. “dedi

“ULAŞIM VE BARINMA KONUSUNDA ZAMAN SINIRLAMASI KONULMASIN”

Yol ve barınma ücreti için kaymakamlıklarda oluşan yoğunluk nedeniyle birçok öğrencinin mağdur olduğunu dile getiren Tanrıkulu, belgesini ibraz edenlere zaman sınırlaması konulmaması konusunda çağrıda bulundu.

Tanrıkulu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu hafta başka bir konu oldu Diyarbakır’da. AFAD’ın dışarıda girecek öğrencilerin yol ve barınma ücretlerini karşılayacağını duyurdu. Fakat barınma ve yol ücreti için cuma gününe yani sınavdan bir gün öncesine şartını geirmişlerdi. Bu da öğrencilere büyük mağduriyet yaşattı. Öğrenciler saatlerce kaymakamlıkların kapısında beklemek zorunda kaldılar. İçişlerini bakanlığı ve AFAD’a sesleniyoruz. Bu öğrencilere mağduriyet yaşatmayın. Bundan sonra da gerekli belgelerini ulaşım barınma belgelerini ibraz eden öğrencilere herhangi zaman sınırlaması olmadan sınavdan sonrasında yapılması çağrısında bulunuyoruz” 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.