Bilal Yıldırım bu barajın yapımı ile Pütürge'nin hem ekolojisine hem de tarihine zarar vereceğini belirtti.
Bilal Yıldırım'ın açıklamaları şöyle;
Öncelikle şunu belirtmek istiyoruz ki Yeniden Refah Partisi olarak bizler ülkemizin ve milletimizin menfaatine olan Okul, Hastahane, Baraj vb. hizmetlere asla ve asla karşıt değiliz. Bizler bazı siyasi partiler ve kendine Greenpeace diyen ancak her türlü hizmete karşı olan kişi ve kurumlara da benzemeyiz. Bizim tek derdimiz milletimizin menfaatine en hayırlı olacak hizmetleri sağlamak ve buna vesile olmaktır. Milletimizin menfaatine ve hayrına aykırı olan herşeye karşı da tepkimizi ortaya koymaktır .
Pütürge Tepehan'da yapılması planlanan Büyükçay Barajı hakkında şüphelerimiz ve sorularımız var;
1- Burası bir deprem bölgesi, burada yapılacak olan çalışmaların depremi tetikleme ihtimali nedir? Bu konu hakkında detaylı çalışma yapıldı mı?
2- Yine deprem bölgesi hasebiyle baraj yapıldıktan sonra Allah muhafaza bir deprem meydana gelir ve barajın zarar görmesiyle baraj çevresine vereceği hasar tespiti yapıldı mı?
3- Buranın ÇED raporlarının önceden uygun olmadığı söylentisi doğru mu? Buna rağmen raporu uygundur hale getirildiği doğru mudur?
4- Barajın yapılmak istendiği bölgenin en verimli tarım toprakları olmasına rağmen, 8 köy ve 1 Mezra bulunmasına rağmen nasıl olur da bunları yok sayarak baraj yapılmak isteniyor?
5- Adıyaman için müjde olarak anılan bu baraj Malatya için adeta hüsran. Sırf Adıyaman'a hizmet etmesi için yapılan baraj için biz kendi topraklarımızdan feragat mı edeceğiz?
6- 8 Köy, 1 Mezra ve yaklaşık 200 hane bu baraj yüzünden sular altında kalacak, Adıyaman Milletvekilleri ise bunu hiç görmemezlikten gelerek Adıyaman halkına müjde olarak sunacak, ama bizim yöneticilerimizden bir ses çıkmayacak?
7- Dağ Orkidesi gibi ülkemizde ender olarak yetişen bitkinin yetişme alanı olan bu bölgenin sular altında kalmasıyla ekolojik dengeyi de bozmuş olacaklar.
8- Adıyaman, Nemrut Dağı için Malatya'yı mahkemeye verme cüretinde bulunmasına rağmen biz kendi köylerimizi ve kendi topraklarımızı Adıyaman lobisine feda mı edeceğiz. Malatya milletvekillerinden neden bir ses çıkmıyor?
9- Pütürge'nin tarih kokan en eski köyleri suyun altında kalacak. Peki ya turizm ve tarihe o kadar önem veren "Anadolu'yu Anayurt yapan Malatya" bu tarihine sahip çıkmayacak mı?
10- Baraj yapıldıktan sonra barajın diğer tarafında kalan Malatya köylerinin ulaşımını nasıl sağlayacaksınız yoksa ADIYAMAN'A MI BAĞLAYACAKSINIZ?
11- Bu köylerin de elden çıkmasıyla Malatya'nın Nemrut ile artık hiçbir bağı kalmamış olacak. Nemrut artık yüzde 100 Adıyaman olarak anılacak. Peki o kadar tarihi hassasiyeti olan idarecilerimiz hatta bu yıl ki film festivalinin mottosunu dahi tarihsel figür olarak belirleyen sizler Nemrut Dağı gibi ülkemizin ve Malatya'nın en büyük tarihi mirasını gözden mi çıkaracaksınız?
12- Son olarak bu baraj Adıyaman'da yapılacaktı. Ancak Adıyaman köyleri ve halkı buna karşı çıkınca sahipsiz Malatya'ya yapılma kararı alındı. Olan yine Malatya'ya ve Malatyalıya olacak.
Bu olaya kesinlikle bir çözüm bulmak gerekir. Şehrimizin siyasileri bu konuya ivedilikle müdehalede etmesi gerekir. Halkımızı mağdur etmeyelim. Bu konu hakkında ilgili makamlardan detaylı bir açıklama bekliyoruz.